Vitana - Všehokoření

SLOVNÍČEK POJMŮ

VŠE A B C D E F G H J K L M N O P R S T

Pastis +172

Druh anýzového alkoholického nápoje (anýzovky), původem z Francie. Tento nápoj je čirý s jantarovou barvou, avšak po smíchání s vodou se změní v bílou. Pastis byl vytvořen v roce 1932 jako náhrada za absint, který byl ve Francii zakázán. Je známo, že se pastis míchá z hvězdicového anýzu, lékořice a bylinek. Přesná receptura je však přísně střeženým tajemstvím.

Pesto +181

Tradiční omáčka původem z Itálie, jejímž základem je bazalka. Příprava pesta spočívá v rozdrcení a tření bazalkových listů v moždíři. Dále se přidává sůl, česnek, parmezán, piniové oříšky a nakonec olivový olej. Podávat se může se špagetami, saláty nebo třeba jen s chlebem.

Piperin +202

Hlavní účinná látka obsažená v pepři. Má schopnost zvyšovat biologické využití živin z potravy. Stimuluje trávení a potlačuje nadýmání.

Piri-piri +176

Směs mírně ostrého až pikantního koření, která má původ v Portugalsku. Využívá se při přípravě masa a omáček.

Planý +102

Planě rostoucí rostlina je ta, která se samovolně rozmnožuje bez lidského přičinění.