SLOVNÍČEK POJMŮ
Pastis +172
Druh anýzového alkoholického nápoje (anýzovky), původem z Francie. Tento nápoj je čirý s jantarovou barvou, avšak po smíchání s vodou se změní v bílou. Pastis byl vytvořen v roce 1932 jako náhrada za absint, který byl ve Francii zakázán. Je známo, že se pastis míchá z hvězdicového anýzu, lékořice a bylinek. Přesná receptura je však přísně střeženým tajemstvím.
Pesto +181
Tradiční omáčka původem z Itálie, jejímž základem je bazalka. Příprava pesta spočívá v rozdrcení a tření bazalkových listů v moždíři. Dále se přidává sůl, česnek, parmezán, piniové oříšky a nakonec olivový olej. Podávat se může se špagetami, saláty nebo třeba jen s chlebem.
Piperin +202
Hlavní účinná látka obsažená v pepři. Má schopnost zvyšovat biologické využití živin z potravy. Stimuluje trávení a potlačuje nadýmání.
Piri-piri +176
Směs mírně ostrého až pikantního koření, která má původ v Portugalsku. Využívá se při přípravě masa a omáček.
Planý +102
Planě rostoucí rostlina je ta, která se samovolně rozmnožuje bez lidského přičinění.