SLOVNÍČEK POJMŮ
Kanapky +206
Jsou „jednohubky“, jejichž základem není plátek bílého pečiva, ale plátek celozrnného chleba nebo krekru. Bývají také větší než jednohubky. Mažou se máslem nebo pomazánkami, zdobí se uzeninami, sýry, zeleninou či ovocem.
Karvon +144
Součást rostlinných silic. Pro svou vůni je používán zejména do potravin nebo v kosmetice.
Kassiové květy +167
Známé i pod názvem skořicové květy. Jedná se o velmi aromatické koření dřevitě sladké chuti.
Kondiment +91
Ingredience, která doplní chybějící chuť na talíři. Může to být kečup, hořčice nebo třeba jen posypka z opražených semínek. Druhy semínek se mohou libovolně kombinovat.
Kořenící směsi +161
Předem namíchané varianty jednodruhových koření. Jídlo po jejich použití již většinou není nutno dále dochucovat. Existují směsi, které mají svůj vlastní recept (kari, provensálské, adžika), nebo různé kořenící směsi namíchané přímo pro určitý pokrm (grilovací, pizza koření, tzatziki, svařené víno).
Kožovitý povrch +128
Povrch rostliny nebo houby, který je na pohled nebo na omak podobný kůži.
Kultivace +114
Kromě zušlechťování a úpravy půdy před setím nebo během pěstování plodin je kultivace i cílené udržování či rozmnožování mikroorganismů v laboratorních podmínkách. Ty se udržují v umělém prostředí, které se snaží nahradit jejich přirozené podmínky.
Kurkuma +177
Žlutě zbarvené koření původem z jižní Asie, známé také pod názvem indický šafrán. Využívá se zejména k obarvení sladkých i slaných pokrmů.