Vitana - Všehokoření

SLOVNÍČEK POJMŮ

VŠE A B C D E F G H J K L M N O P R S T

Bešamel +213

Světlá omáčka pocházející z Francie. Používá se jako příloha nebo jako základ při přípravě dalších pokrmů. Bešamel můžeme najít i v italské kuchyni jako základ pro lasagne.

Borovička +227

Alkoholický destilát patřící do skupiny ovocných destilátů je slovenským národním nápojem. Má chuť a aroma po jalovčinkách, plodech jalovce.

Bouquet garni +177

Svazek bylin, nejčastěji petržele, tymiánu a bobkového listu, který se používá při přípravě polévek, vývarů a dušených pokrmů. Vaří se společně s ostatními přísadami a před podáváním se z pokrmu odstraní. Jídlu dává bylinkovou chuť a vůni. Kromě svazku se mohou bylinky vkládat do sáčků podobných čajovým nebo vařit i v sítku na čaj.

Brochettes +207

Jedná se o jídlo, především maso a zeleninu, které je připravováno, ale i servírováno napíchnuté na špejlích, nebo jehlách. Obdoba našich špízů.

Bruschetta +194

Tradiční toskánský pokrm spojený se sklizní oliv. Chleba do křupava opečený na grilu, pánvi nebo v troubě se ještě teplý potře stroužkem česneku a posype solí a pepřem. Mohou se přidávat rajčata nakrájená na plátky, avokádo a uzeniny.