Tymián
Tymián je silně aromatická bylinka s ostřejší
nasládlou chutí i vůní připomínající kafr či
hřebíček. Tymián je koření ze sušených větévek,
listů a květů. Výrazná chuť a aroma tymiánu
vyniknou nejen při přípravě zvěřiny, drůbeže a
sekaných mas, ale také u tradičních českých
omáček, nádivek, paštik, sýrů a bylinkových másel.
Výborný je v nádivce do kuřete nebo v rajčatových
omáčkách a polévkách. Ve směsích s oreganem a
bazalkou se používá na pizzu a těstoviny. Ostré
podtóny tymiánu vylepší chuť pečené, grilované či
dušené ryby.
Popis rostliny
Tymián je vytrvalý, stálezelenýi, 20 až 30 cm vysoký keř nebo polokeř. Má čtyřhranné stonky, které
postupně odspodu dřevnatí. Listy mají vrchní stranu hladkou, z rubu jsou plstnaté. Tymián má
bělavé, růžové nebo modrofialové květy. Kvete od května do září. Pěstování tymiánu není
náročné, proto se u nás hojně pěstuje na zahradách nebo v květináčích v bytě. Na tuto rostlinu
však můžete narazit i ve volné přírodě na loukách. Tymián potřebuje slunné místo a sušší
propustnou půdu. Přezimování na zahradě je možné přikrytím rostliny například jehličnatou
větvičkou. Množí se semeny, dělením nebo řízky.
Historie a původ
První zmínky o pěstování tymiánu pochází z období 3 000 let před naším letopočtem. Tymián
má původ ve Středomoří, kde roste volně na suchých svazích. Tyto rostliny mají obvykle
intenzivnější vůni a chuť než rostliny pěstované v jiných oblastech. Řekové a Římané věřili, že
tymián přináší sílu a odvahu, proto přidávali bylinku do koupelí. Egypťané ji používali při
balzamování. Druidové zase věřili, že tymián léčí mysl i tělo a přivolává zdraví. Jako koření se
tymián používá dodnes v kuchyních po celé Evropě.
Chuť a vůně
Tymián je silně aromatická bylinka s ostřejší, silně nasládlou chutí i vůní, připomínající kafr či
hřebíček.
Použití v kuchyni
Tymián je koření ze sušených větévek, listů a květů. Výrazná chuť a aroma tymiánu vyniknou
nejen při přípravě zvěřiny, drůbeže a sekaných mas, ale také u tradičních českých omáček,
nádivek, paštik, sýrů a bylinkových másel. Lze jej také využít na ochucení octa a oleje. Výborný je v
nádivce do kuřete nebo v rajčatových omáčkách a polévkách, zajímavou chuť dodá těstovinám a
fazolím. Ve směsích s oreganem a bazalkou se používá na pizzu a těstoviny. Ostré podtóny
tymiánu vylepší chuť pečené, grilované či dušené ryby. Sušený tymián je vhodné přidávat do
pokrmů hned na začátku vaření, aby se stihl rozvonět. Čerstvý tymián lze přidat kdykoliv v
průběhu vaření.
Skladování
Tymián lze sušit zavěšený na tmavém, studeném a suchém místě. Po usušení skladujte tymián v
dobře uzavřených, vzduchotěsných nádobách.
Odrůdy
Tymián obecný (Thymus vulgaris) je pěstován ve více variantách, například anglický širokolistý nebo francouzský úzkolistý.
Tymián citrónový (Thymus citriodorus) je znám jako mateřídouška citrónová. Skvěle chutná v salátech a čajích.
Tymián kmínový (Thymus herba-barona) je vhodný k sýrovým a smetanovým omáčkám. Kořenové zelenině dodá to pravé aroma.
Mateřídouška úzkolistá (Thymus serpyllum) je o poznání jemnější než tymián obecný, proto je velmi vhodná k dochucení grilované zeleniny a salátů.
Mateřídouška hlavatá (Thymus capitatus) se nazývá také perský tymián, je nejrozšířenějším druhem tymiánu na Blízkém východě.