Tymián
Popis rostliny
Historie a původ
Chuť a vůně
Použití v kuchyni
Skladování
Odrůdy
Tymián obecný (Thymus vulgaris) je pěstován ve více variantách, například anglický širokolistý nebo francouzský úzkolistý.
Tymián citrónový (Thymus citriodorus) je znám jako mateřídouška citrónová. Skvěle chutná v salátech a čajích.
Tymián kmínový (Thymus herba-barona) je vhodný k sýrovým a smetanovým omáčkám. Kořenové zelenině dodá to pravé aroma.
Mateřídouška úzkolistá (Thymus serpyllum) je o poznání jemnější než tymián obecný, proto je velmi vhodná k dochucení grilované zeleniny a salátů.
Mateřídouška hlavatá (Thymus capitatus) se nazývá také perský tymián, je nejrozšířenějším druhem tymiánu na Blízkém východě.