Tymián

Tymián

Tymián je silně aromatická bylinka s ostřejší nasládlou chutí i vůní připomínající kafr či hřebíček. Tymián je koření ze sušených větévek, listů a květů. Výrazná chuť a aroma tymiánu vyniknou nejen při přípravě zvěřiny, drůbeže a sekaných mas, ale také u tradičních českých omáček, nádivek, paštik, sýrů a bylinkových másel. Výborný je v nádivce do kuřete nebo v rajčatových omáčkách a polévkách. Ve směsích s oreganem a bazalkou se používá na pizzu a těstoviny. Ostré podtóny tymiánu vylepší chuť pečené, grilované či dušené ryby.

Popis rostliny

Tymián je vytrvalý, stálezelenýi, 20 až 30 cm vysoký keř nebo polokeř. Má čtyřhranné stonky, které postupně odspodu dřevnatí. Listy mají vrchní stranu hladkou, z rubu jsou plstnaté. Tymián má bělavé, růžové nebo modrofialové květy. Kvete od května do září. Pěstování tymiánu není náročné, proto se u nás hojně pěstuje na zahradách nebo v květináčích v bytě. Na tuto rostlinu však můžete narazit i ve volné přírodě na loukách. Tymián potřebuje slunné místo a sušší propustnou půdu. Přezimování na zahradě je možné přikrytím rostliny například jehličnatou větvičkou. Množí se semeny, dělením nebo řízky.

Historie a původ

První zmínky o pěstování tymiánu pochází z období 3 000 let před naším letopočtem. Tymián má původ ve Středomoří, kde roste volně na suchých svazích. Tyto rostliny mají obvykle intenzivnější vůni a chuť než rostliny pěstované v jiných oblastech. Řekové a Římané věřili, že tymián přináší sílu a odvahu, proto přidávali bylinku do koupelí. Egypťané ji používali při balzamování. Druidové zase věřili, že tymián léčí mysl i tělo a přivolává zdraví. Jako koření se tymián používá dodnes v kuchyních po celé Evropě.

Chuť a vůně

Tymián je silně aromatická bylinka s ostřejší, silně nasládlou chutí i vůní, připomínající kafr či hřebíček.

Použití v kuchyni

Tymián je koření ze sušených větévek, listů a květů. Výrazná chuť a aroma tymiánu vyniknou nejen při přípravě zvěřiny, drůbeže a sekaných mas, ale také u tradičních českých omáček, nádivek, paštik, sýrů a bylinkových másel. Lze jej také využít na ochucení octa a oleje. Výborný je v nádivce do kuřete nebo v rajčatových omáčkách a polévkách, zajímavou chuť dodá těstovinám a fazolím. Ve směsích s oreganem a bazalkou se používá na pizzu a těstoviny. Ostré podtóny tymiánu vylepší chuť pečené, grilované či dušené ryby. Sušený tymián je vhodné přidávat do pokrmů hned na začátku vaření, aby se stihl rozvonět. Čerstvý tymián lze přidat kdykoliv v průběhu vaření.

Skladování

Tymián lze sušit zavěšený na tmavém, studeném a suchém místě. Po usušení skladujte tymián v dobře uzavřených, vzduchotěsných nádobách.

Odrůdy

Tymián obecný (Thymus vulgaris) je pěstován ve více variantách, například anglický širokolistý nebo francouzský úzkolistý.

Tymián citrónový (Thymus citriodorus) je znám jako mateřídouška citrónová. Skvěle chutná v salátech a čajích.

Tymián kmínový (Thymus herba-barona) je vhodný k sýrovým a smetanovým omáčkám. Kořenové zelenině dodá to pravé aroma.

Mateřídouška úzkolistá (Thymus serpyllum) je o poznání jemnější než tymián obecný, proto je velmi vhodná k dochucení grilované zeleniny a salátů.

Mateřídouška hlavatá (Thymus capitatus) se nazývá také perský tymián, je nejrozšířenějším druhem tymiánu na Blízkém východě.

KAM TEĎ

11 Celkem druhů