RECEPTY
-
Perníková směs koření
- 1 lžíce mletého zázvoru
- 2 lžíce mleté skořice
- 1 lžíce mletého nebo najemno drceného hřebíčku
- 1 lžíce mletého nebo najemno drceného nového koření
- ¼ lžičky mletého muškátového oříšku
- ½ lžičky drceného anýzu
- ½ lžičky mletého badyánu
- ¼ lžičky mletého černého pepře
- ½ lžičky dřeně z vanilky
Všechny suroviny pečlivě promícháme a přesypeme do sklenice s víčkem. Uchováváme v temnu a suchu. Přidáváme podle potřeby do těst na cukroví.
-
Pravá kořenicí směs na svařené víno
- 4 svitky skořice
- 2 hvězdičky badyánu
- 10 hřebíčků
- 3 kuličky nového koření
- 4 kuličky černého pepře
- 3 lžíce sušené kůry z pomeranče
- 3–6 lžic cukru muscovado (dle sladkosti vína)
Koření promícháme a zavážeme do gázy. Cukr vsypeme do pytlíčku a přiložíme zvlášť.
TIP: Na svařené víno vybereme červené víno podle chuti. Vlijeme ho do hrnce, přilijeme k němu 100 ml vody, přisypeme koření a cukr (množství zvolíme podle sladkosti vína) a pomalu zahříváme na středním stupni až těsně k bodu varu. Víno se nesmí vařit, aby se nevypařil alkohol. Mícháme, dokud se cukr nerozpustí. Svařené víno rozlijeme do hrníčků a ozdobíme plátkem citronu nebo pomeranče.
-
Tradiční směs na chai masala
- 2 svitky skořice
- 2 lžičky kuliček černého pepře
- 10 hřebíčků
- 6 tobolek kardamomu
Skořici nalámeme na kousky a promícháme s ostatním kořením.
TIP: Na chai latte opražíme koření nasucho v pánvi, zhruba 3–4 minuty, až se rozvoní. V čajové konvici povaříme 5 minut 1 litr vody s plátky zázvoru (z kousku velkého asi 5 cm). Odstavíme, vsypeme 2 lžíce černého čaje, promícháme a necháme 10 minut odstát. Osladíme podle chuti – třtinovým cukrem, medem, javorovým sirupem nebo melasou. V rendlíku zahřejeme 750 ml mléka. Použít lze také rostlinné mléko, můžeme ho i napěnit. Zahřáté mléko vlijeme do připraveného čaje.
-
Domácí bujon
- 1 hrst sušeného lahůdkového droždí
- 6 lžic himálajské jemné soli
- 2 lžíce sušené cibule
- 3 lžíce sušeného česneku
- 1 lžička bazalky
- 1 lžička petržele
- 1 lžička libečku
- 1 lžička majoránky
- 1 lžička tymiánu
- 1 lžička saturejky
- 1 lžička rozmarýnu
- ½ lžičky kurkumy
- ½ lžičky mleté sladké papriky
Všechny suroviny pečlivě promícháme. Uchováme v uzavřené nádobě a suchu. Takové množství směsi vystačí na 6–10 litrů vývaru.
-
Provensálská směs
- 3 lžíce tymiánu
- 1 lžíce majoránky
- 2 lžíce rozmarýnu
- 2 lžíce saturejky
- 1 lžíce sušené levandule
- 2 lžičky sušené pomerančové kůry
- 1 lžička fenyklových semínek
- 2 lžičky bazalky
- 2 lžičky oregana
Sušené lístky zlehka promneme v dlaních a promícháme. Směs můžeme nasypat do ručního mlýnku na sůl a pepř a namlít si tak vždycky čerstvou dávku rovnou do hrnce nebo na talíř. Uchováváme ve vzduchotěsné nádobě v temnu a suchu.
-
Kari vari
- 3 lžičky mleté kurkumy
- 2 lžičky mletého koriandru
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžička mletého zázvoru
- ½ lžičky mletého hřebíčku
- ½ lžičky mletého muškátového oříšku
- ½ lžičky mletého bílého pepře
- ½ lžičky římského kmínu
- ½ lžičky semínek kardamomu
- ¼ lžičky pískavice řecké seno
- 2 kuličky černého pepře
- malá špetka kajenského pepře
Mleté koření promícháme. Římský kmín, semínka kardamomu, pískavici řecké seno, černý a kajenský pepř umeleme v mlýnku na kávu či koření nebo podrtíme v hmoždíři. Prosejeme, abychom se zbavili zbylých slupek semen, promícháme s mletým kořením a uložíme do vzduchotěsné nádoby. Skladujeme v suchu a temnu.
-
Grilovací koření
- 3 lžíce jemné himálajské soli
- 1 lžíce mletého barevného pepře
- 1 ½ lžíce sušeného česneku
- 1 lžíce sušené cibule
- 1 lžíce mleté sladké papriky
- 1 lžíce mleté pálivé papriky
- 1 lžíce sušené natě petržele
- 1 lžička tmavého třtinového cukru
Všechno koření pečlivě promícháme. Vzniklou kořenící směs uskladníme v dobře těsnící nádobě, kterou necháme na suchém a temném místě. Koření můžeme promíchat s olejem a touto směsí potírat maso či zeleninu.
-
Za'atar
- 1 lžíce pražených sezamových semínek
- 1 lžíce soli
- ¼ hrnku sumaku (koření ze sušených plodových palic keře škumpy koželužské)
- 1 lžíce sušeného tymiánu
- 2 lžíce majoránky
- 2 lžíce oregana
Sezamová semínka lehce podrtíme v hmoždíři se solí a poté důkladně promícháme s ostatními surovinami. Uložíme do tmavé uzavíratelné nádoby. V suchu a chladu koření vydrží až 6 měsíců.
-
Harissa
- 10 sušených chilli papriček
- 1 lžička římského kmínu
- 1 lžička kmínu
- 1 lžička semínek koriandru
- 1 lžička uzené mleté papriky
- 3 stroužky česneku
- 1 lžička soli
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- šťáva z 1 citronu
Chilli papričky zalijeme vroucí vodou a necháme je 20 minut vodu nasáknout. Mezitím opražíme nasucho koření v pánvi, až se rozvoní. Trvá to zhruba 2 minuty. Poté ho přesypeme do hmoždíře a podrtíme.
Chilli papričky slijeme, vyjmeme z nich semínka a dužinu nakrájíme nadrobno. Vsypeme je do mixéru, přidáme rozdrcené a opražené koření, drcený česnek, sůl, olej a vše rozmixujeme na jemnou pastu. Dochutíme citronovou šťávou a ještě jednou promixujeme. Hotovou pastu dáme do skleničky, kterou uzavřeme a uchováváme v lednici.
-
Chimichurri – argentinské
- 1 svazek hladkolisté petržele
- ½ svazku koriandru
- 1 lžíce čerstvého oregana
- 3 stroužky česneku
- 1 lžička chilli vloček
- 2 lžíce červeného vinného octa
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje
- 2 lžíce limetové šťávy
- čerstvě mletý pepř
- sůl
V mixéru typu kutr rozmixujeme všechny suroviny. Měla by vzniknout hrubší pasta. Podle potřeby ochutíme a hned podáváme.
-
Chimichurri – uruguayské
- 1 svazek hladkolisté petržele
- 2 lžíce čerstvého oregana
- 1 lžíce lístků rozmarýnu
- 1 lžíce lístků tymiánu
- 1 čerstvý bobkový list
- 4 stroužky česneku
- 1 lžička chilli vloček
- 4 lžíce extra panenského olivového oleje
- 2 lžíce vinného octa
- čerstvě mletý pepř
- sůl
V mixéru typu kutr rozmixujeme všechny suroviny. Měla by vzniknout hrubší pasta. Podle potřeby ochutíme a hned podáváme.
-
Barbecue omáčka
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- 300 ml kečupu
- 2 lžičky římského kmínu
- 2 lžičky mleté papriky
- 1 lžíce mletého chilli
- 100 ml suchého červeného vína
- 3 lžíce jablečného octa
- 1 lžíce sójové omáčky
Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno, česnek prolisujeme a vše vložíme do hrnce. Přidáme zbylé suroviny a zahříváme za občasného míchání. Vaříme 10–20 minut. Dochutíme solí a pepřem a rozmixujeme na hladké pyré. V lednici omáčka vydrží až týden.
-
Piri piri omáčka
- 1 hrst bazalky
- 1 lžíce máty
- 1 hrst hladkolisté petržele
- 1 lžíce pomerančové šťávy nebo 1 lžička sherry vinného octa
- 1 jarní cibulka
- 1 malý stroužek česneku
- špetka třtinového cukru
- sůl
Všechny suroviny je potřeba rozmixovat dohladka (např. v mixéru typu blender). Piri piri omáčka se skvěle hodí k sardinkám.
-
Zálivka na jarní salát
- 2 lžíce medu
- 2 lžíce dijonské hořčice
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce citronové šťávy
- čerstvě mletý pepř
- sůl
Všechny ingredience promícháme. Vzniklou zálivku vmícháme do salátu.
-
Tikka pasta
- 1 lžička semínek římského kmínu
- 1 lžička semínek koriandru
- 2 stroužky česneku
- 1cm zázvoru
- 1 lžička kajenského pepře
- 1 lžíce mleté uzené papriky
- 1 lžička kurkumy
- 2 lžičky koření garam masala
- 1 lžička soli
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 2 lžíce rajčatové pasty
- 2 červené chilli papričky
- 1 lžíce strouhaného kokosu
- 1 menší svazek koriandru
Semínka římského kmínu a koriandru orestujeme nasucho na pánvi, až se rozvoní. Poté je rozdrtíme v hmoždíři. Česnek a zázvor oloupeme a všechny suroviny na tikka pastu rozmixujeme najemno.
-
Grilovací omáčka z arašídů a kokosu
- 150 g nesolených arašídů
- 2 cm zázvoru
- 1 cibule
- 1 lžíce olivového oleje
- ½ lžičky chilli vloček
- 150 ml kokosového mléka
- 100 ml vody
- pár kapek limetové šťávy
- čerstvě mletý pepř
- sůl
V pánvi opražíme nasucho arašídy a poté je necháme chvíli zchladnout. Rozmixujeme je najemno, pár kousků můžeme nechat nahrubo. Zázvor a cibuli oloupeme, zázvor nastrouháme, cibuli nakrájíme nadrobno. Ve volné pánvi rozehřejeme olej, vsypeme zázvor a cibuli a opékáme dozlatova. Přidáme chilli vločky, promícháme, přilijeme kokosové mléko a vodu, osolíme, opepříme a vaříme na středním stupni zhruba 5 minut do zhoustnutí. Vmícháme arašídy a dochutíme limetovou šťávou.
-
Drůbeží marináda
- 125 g másla
- 2 stroužky česneku
- 150 g medu
- 2 lžíce nasekané šalvěje
- čerstvě mletý pepř
- sůl
Máslo rozehřejeme, česnek oloupeme a podrtíme. Do másla vmícháme med, česnek, šalvěj, sůl a pepř. Marinádou pečlivě potřeme pečící se krůtu nebo kuře.
-
Kari pasta
- 1 lžička semínek černé hořčice
- 1 svitek cejlonské skořice
- 4 lžíce tamarindové dužiny (náhrada viz tip)
- 2 lžičky mleté kurkumy
- 1 lžička mletého černého pepře
- 2 zelené chilli papričky
- 12 stroužků česneku
- 3 cm strouhaného čerstvého zázvoru
- 1 hrst rozinek
V hmoždíři utlučte všechny ingredience na kari pastu. Můžete použít i výkonný mixér. Pokud
je pasta moc hustá, vmíchejte postupně pár lžic vody. -
Jednoduchá směs garam masala
- 30 g semínek kardamomu
- 15 g hřebíčku
- 2,5 cm svitku cejlonské skořice
- 20 g římského kmínu
- 20 g kuliček černého pepře
- špetka mletého muškátového oříšku
Opražíme v pánvi nasucho postupně kardamom, hřebíček, skořici, římský kmín a černý pepř. Koření se musí rozvonět, trvá to zhruba 30 vteřin. Necháme koření zchladnout a poté ho rozemeleme v mlýnku na koření nebo roztlučeme v hmoždíři najemno. Nakonec ho promícháme s muškátovým oříškem. Uchováme ho v uzavřené nádobě. Garam masala se perfektně hodí do dýňové polévky s kokosovým mlékem, do marinád, na pečená a grilovaná masa, ale také do zeleninových vařených směsí.
-
Čínské koření pěti vůní
- 1 svitek skořice (nebo 1 lžička mleté skořice)
- 15 hřebíčků (nebo 1 lžička mletého hřebíčku)
- 1 lžička semínek fenyklu
- 1 lžička sečuánského pepře
- 6 hvězdiček badyánu (nebo 1 lžička mletého badyánu)
Některé lokální čínské receptury uvádějí ještě další ingredience, které se přidávají po špetkách: anýz, sušený zázvor, kurkuma, pomerančová kůra, lékořice a muškátový oříšek.
Koření zlehka opražíme nasucho v pánvi – tak dlouho, až se rozvoní. Poté ho přesypeme do misky. Jakmile koření vychladne, rozmixujeme ho najemno. Koření pěti vůní se perfektně hodí k masům. Je vhodné rozmíchat ho v medu či melase a potírat jím pekingskou kachnu, v kombinaci s olejem se promění v marinádu na žebra, do masového stew ho přidejte s pár kapkami sójové omáčky. Nebojte se ani experimentů – ochuťte kořením salátovou zálivkunebo v něm opražte směs oříšků na party.
-
Ras el Hanout
- 2 lžičky římského kmínu
- 2 lžičky mletého sušeného zázvoru
- 2 lžičky semínek koriandru
- 1 lžička soli
- 1 lžička černého pepře
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžička mletého kajenského pepře
- 1 lžička mleté kurkumy
- ½ lžičky tobolek kardamomu
- ½ lžičky nového koření
- ½ lžičky anýzu
- ¼ lžičky hřebíčku
Pro větší požitek lze přidat sušené květy růže, sušené plody jeřábu, kořen kosatce německého, lžičku semínek fenyklu nebo špetku šafránu.
Koření opražíme nasucho na pánvi – mělo by se rozvonět, ale nesmí se spálit. Poté ho přesypeme ho do misky a zchladlé ho rozmixujeme najemno. Koření se používá na maso (především drůbež), na pečenou zeleninu, na čerstvé saláty i do polévek. Jednoduše naporcujeme kuře a nakrájíme zeleninu, kořenicí směs promícháme s olivovým olejem, vetřeme ji do masa, obalíme v ní zeleninu. Vše upečem.