SLOVNÍČEK POJMŮ
Čárkovité listy +119
Listy, které jsou po celé délce stejně široké a s úzkou čepelí.
Celé koření +223
Koření bez mechanických úprav. Celé koření má na rozdíl od koření mletého delší trvanlivost. V kořence může vydržet 3 až 5 let. Proto je výhodnější koření namlít, nebo ho rozdrtit těsně před použitím.
Čeleď +164
Kategorie hierarchické klasifikace organismů. Čeleď je tvořená příbuznými rody.
Čepel +126
Čepel listu je jednou ze tří základních částí listu (čepel, žilnatina, stopka). Prostřednictvím čepele rostlina mění plyny s okolím, odpařuje vodu a provádí fotosyntézu. Podle tvaru čepele se listy dělí na jednoduché, anebo složené.
Chilli con carne +164
Je ostrý pokrm z amerického Texasu z chilli papriček, masa (většinou hovězího), rajčat a fazolí. Někdy se přidává i česnek a cibule. Můžeme se setkat i s názvem Chili (s jedním l).
Chilli sambal +171
Kořenící pasta, jejíž základem jsou nejrůznější papričky. Nejběžnějšími jsou chilli papričky. Chilli sambal je možné použít jako přílohu. Může nahradit naši hořčici, kečup, křen. Pokrmům dodá pikantnost.
Chorizo +140
Tradiční pikantní španělská klobása podobná čabajce. Vyrábí se z vepřového masa nebo slaniny.
Cípal +150
Mořská ryba, která má dlouhé, ze strany mírně zploštělé tělo. Žije v evropských mořích, při pobřeží Afriky, Austrálie a Jižní Ameriky. Má chutné maso i jikry. Menší jedinci se hodí na smažení, větší k uzení, dušení na pánvi nebo v troubě.
Číška +176
Lůžko květenství nebo dřevnatící, miskovitě rozšířené a vyhloubené květní lůžko.
Crostini +130
Malé opečené topinky, které se nejčastěji připravují z bílého pečiva. Potírají se extra olivovým olejem a osolí se. Dále se mohou podávat s mletým masem, uzeninami a zeleninou.