Vitana - Všehokoření

SLOVNÍČEK POJMŮ

VŠE A B C D E F G H J K L M N O P R S T

Absint +157

Bylinný destilát s vysokým procentem alkoholu. Vyrábí se z pelyňku, anýzu a fenyklu. Pro dochucení se často používá meduňka lékařská nebo badyán. Zpravidla mívá 72 % alkoholu, díky tomu má hořlavou schopnost. Absint se může buď ředit ledovou vodou, co nejpomaleji - nejlépe po kapkách, nebo se kostka cukru nechá absintem nasáknout a poté se zapálí. Zkaramelizovaný cukr začne odkapávat. Po dohoření se karamel zamíchá a poté se nápoj konzumuje.

Arrak +155

Vysokoprocentní alkoholický nápoj se silnou příchutí a aromatem anýzu. Je obvykle pálen z hroznových vín, kdy se anýz přidává během druhé destilace. Kromě hroznového vína se v některých oblastech používá i víno datlové. Arrak je čirý, ale po smíchání s vodou zbělá.

ASTA +121

Je zkratka pro American Spice Trade Association a představuje stupnici barvivosti paprik. Číslo ASTA uvádí, kolik barviva je paprika schopna uvolnit do oleje. Stupnice má škálu od 30 do 180 a platí, že čím vyšší číslo, tím lepší barvicí schopnosti paprika má. Roste tím i její cena.

Naše webové stránky vloží soubory cookie do vašeho prohlížeče nebo zařízení, pokud máte tuto funkci v nastavení prohlížeče aktivovanou.
Tyto soubory cookie používáme ke zlepšení funkčnosti těchto webových stránek, analýzám a pro zájmově orientovanou reklamu.

Přečtěte si více Zavřít