Perlička je tmavý zavalitý opeřenec s nápadně malou hlavou. Název získala podle svého peří, které vypadá jako poseté drobnými bílými perlami. V minulosti u nás bývala velmi oblíbená, pak se na ni ale téměř zapomnělo. Jaká škoda! Maso perličky je delikátní, chutí trošku připomíná bažanta. Obsahuje více bílkovin než kuřecí maso, má méně tuku – pozor tedy, abyste ji nevysušili.
česnek | 8 stroužků |
rozmarýn | 4 snítky |
kuličky černého pepře | 2 lžíce |
bobkový list | 2 |
mořská sůl | 100 g |
třtinový cukr | 4 lžíce |
perlička | 1 |
rostlinný olej | 2 lžíce |
vypeckované sušené švestky | 200 g |
horká voda | 200 ml |
med | 250 ml |
vinný ocet | 3 lžíce |
strouhaný zázvor | 1 lžíce |
Česnek oloupeme a prolisujeme ho do misky. V hmoždíři roztlučeme odrhnutý rozmarýn, pepř a bobkový list. Koření smícháme s česnekem, solí a cukrem. Vzniklou kořenicí směs vmasírujeme do kůže perličky. Ochucenou perličku vložíme na 3 hodiny do lednice.
Troubu předehřejeme na 200 °C, pekáč vymažeme olejem.
Švestky zalijeme horkou vodou a necháme 10 minut nasáknout. Přebytečnou vodu poté slijeme (ale ponecháme si ji na později). Švestky smícháme s 200 ml medu, s octem a zázvorem. Osolíme. Směsí naplníme odpočinutou perličku.
Otvor perličky zašijeme nití (nebo spíchneme párátkem) a položíme perličku do pekáče prsíčky dolů. Pečeme ji 45 minut, pak perličku otočíme prsíčky nahoru a dopečeme dalších 20–30 minut dozlatova. Během pečení perličku podle potřeby podléváme horkou vodou smíchanou se zbylým medem.
Upečenou perličku podáváme s glazovanou mrkví, petrželí a topinambury.