Perlička na medu

Perlička na medu

Druh jídla Maso Obtížnost Střední Příprava 270 minut

Perlička je tmavý zavalitý opeřenec s nápadně malou hlavou. Název získala podle svého peří, které vypadá jako poseté drobnými bílými perlami. V minulosti u nás bývala velmi oblíbená, pak se na ni ale téměř zapomnělo. Jaká škoda! Maso perličky je delikátní, chutí trošku připomíná bažanta. Obsahuje více bílkovin než kuřecí maso, má méně tuku – pozor tedy, abyste ji nevysušili.

INGREDIENCE

česnek 8 stroužků
rozmarýn 4 snítky
kuličky černého pepře 2 lžíce
bobkový list 2
mořská sůl 100 g
třtinový cukr 4 lžíce
perlička 1
rostlinný olej 2 lžíce
vypeckované sušené švestky 200 g
horká voda 200 ml
med 250 ml
vinný ocet 3 lžíce
strouhaný zázvor 1 lžíce

PŘÍPRAVA RECEPTU

Česnek oloupeme a prolisujeme ho do misky. V hmoždíři roztlučeme odrhnutý rozmarýn, pepř a bobkový list. Koření smícháme s česnekem, solí a cukrem. Vzniklou kořenicí směs vmasírujeme do kůže perličky. Ochucenou perličku vložíme na 3 hodiny do lednice. 

Troubu předehřejeme na 200 °C, pekáč vymažeme olejem. 

Švestky zalijeme horkou vodou a necháme 10 minut nasáknout. Přebytečnou vodu poté slijeme (ale ponecháme si ji na později). Švestky smícháme s 200 ml medu, s octem a zázvorem. Osolíme. Směsí naplníme odpočinutou perličku. 

Otvor perličky zašijeme nití (nebo spíchneme párátkem) a položíme perličku do pekáče prsíčky dolů. Pečeme ji 45 minut, pak perličku otočíme prsíčky nahoru a dopečeme dalších 20–30 minut dozlatova. Během pečení perličku podle potřeby podléváme horkou vodou smíchanou se zbylým medem. 

Upečenou perličku podáváme s glazovanou mrkví, petrželí a topinambury.