Zázvor
Zázvor je jedním z nejstarších tropických
koření. Používá se zejména v asijské kuchyni.
Má výraznou pryskyřičnou vůni. Jeho chuť je
lehce štiplavá a slabě ovocná s nádechem
citrusu. Dodává příznačnou ostrou svěžest
pokrmům z mořských živočichů či sushi.
Vynikne v masitých pokrmech, jako je
kachna, drůbeží nebo vepřové maso.
Výborný je k dochucení perníků, rýže,
ovocných salátů a kompotů.
Popis rostliny
Zázvor je vytrvalá tropická rostlina. Jako koření se používá oddenek. Zázvor má hlízovitý,
dužnatý oddenek složený z jednotlivých pospojovaných článků a z něj vyrůstá asi metr vysoká
lodyha. Na stonku rostou špičaté, kopinaté listy, v průměru asi 25 cm dlouhé. Na stvolech
vyrůstají žluto˹alové pyskaté květy. Plodem je trojpouzdrá tobolka, která se vyvíjí velmi zřídka a
většinou nedozrává.
Historie a původ
Zázvor pochází z Číny, kde se pěstoval již před několika tisíci lety. Později byl dovezen do Indie.
Zmínky o zázvoru najdeme v lékařských knihách z těchto asijských zemí, kde se mu přisuzovaly
léčivé účinky. Z tropických oblastí byl exportován arabskými obchodníky do starověkého Říma,
kde se přidával do cukrovinek, omáček nebo ke kuřecímu masu. Po pádu Římské říše se zázvor z
evropské kuchyně na několik staletí téměř vytratil. Dovážet se do Evropy začal opět až v 11.
století. Zázvor si oblíbila v 16. století také královna Alžběta. Díky mořeplavcům se dostal i do
Karibiku, kde se stal velmi populární. V dnešní době jsou karibské země, především Jamajka,
jedním z významných vývozců zázvoru.
Chuť a vůně
Zázvor má výraznou pryskyřičnou vůni. Jeho chuť je lehce štiplavá a slabě ovocná s nádechem
citrusu.
Použití v kuchyni
Zázvor se používá zejména v asijské kuchyni. Vynikne v rybích a masitých pokrmech, jako je
kachna, drůbeží nebo vepřové maso. Dodává příznačnou ostrou svěžest pokrmům z mořských
živočichů či sushi. Používá se také k přípravě sladkých pokrmů a perníků. Výborný je k dochucení
rýže, ovocných salátů a kompotů. Hodí se při přípravě studených i teplých nápojů. Oblíbený je v
kombinaci s alkoholickými nápoji nebo dokonce pivem, které dokáže obohatit díky své
intenzivní a štiplavé chuti. Zázvor se přidává i do vánočního cukroví. Švédové pečou zázvorové
koláčky. V Čechách je velmi oblíbený zázvorový čaj. Sušený zázvor je nedílnou součástí mnoha
orientálních koření. Přidat ho můžete i při pečení domácího chleba. Zajímavou chuť získáte
kombinací s ovocem, vyzkoušet můžete i netradiční spojení s angreštem nebo ananasem.
Skladování
Sušený zázvor, který se používá jako koření, uskladněte ve skleněné nádobě na suchém a
chladném místě.