Pepř černý
Pepř černý patří mezi celosvětově
nejrozšířenější koření. Sušené bobule jsou
plodem pepřovníku černého, popínavé
rostliny. Dnes se pěstuje v mnoha tropických
oblastech. Pepř má výraznou ostrou, až
pálivou chuť a štiplavé aroma. Používá se
především k dochucení vepřového a hovězího
masa, ryb, studených i teplých omáček,
polévek nebo salátů. Chuť pepře je
nejvýraznější, pokud jsou bobule čerstvě
rozdrcené. Mletý černý pepř je vhodný také do
uzenin, pomazánek a paštik.
Popis rostliny
Pepřovník je tropická stálezelená liána, která ovíjí stromy. Při pěstování dosahuje délky 4 metrů,
ve volné přírodě až 15 m. Plody o velikosti 5 až 6 mm rostou v hroznech. Bobule jsou zelené a při
dozrání červenají. Sušené bobule mohou mít různé barvy a velikosti. Existuje několik barevných
druhů pepřů, ovšem jedná se o stejné bobule pepřovníku, které se rozdílně suší a připravují.
Černý pepř se získává sušením zelených nedozrálých bobulí na slunci po dobu 7 až 10 dní. Jako
koření se používá pepř černý, bílý, zelený a červený. Rostlina se větví do mnoha tenkých větviček,
ze kterých vyrůstají listy. Pepřovník se v dnešní době pěstuje na plantážích a může se dožít až 60
let.
Historie a původ
Pepř se používá v kuchyních po celém světě. Pepř byl odpradávna nejvzácnějším kořením, se kterým se obchodovalo. Poprvé ho do Evropy přivezl Alexandr Makedonský po svém tažení do Indie. V období zámořských objevů se stal pepř jedním z hlavních motivačním faktorů k námořním výpravám na východ. Pepř jednoznačně ovlivnil vývoj dějin a byl příčinou nespočtu válek. Bez velké poptávky o toto koření by nikdy nevznikly velké koloniální říše. Pepř byl ve své době stejně ceněný jako zlato. Znali ho již staří Římané, kteří používali trochu jinou odrůdu, piper longum, ta je jemnější než dnešní černý pepř.
V průběhu staletí byl pepř dovážen do Evropy přes obchodní trasy, které kontrolovali Arabové. Po pádu Byzantské říše se postupně staly centrem evropského obchodu s kořením Benátky. Pepř byl dokonce oblíbenější než skořice a hřebíček. Monopol Benátek se zhroutil až poté, co portugalský námořník Vasco da Gama objevil námořní trasu do Indie, kde se pepř vyskytoval hojně. Původní domovinou pepře je jižní Indie a Kambodža. Pepř je v dnešní době při vaření nepostradatelný.Chuť a vůně
Pepř má výraznou ostrou, až pálivou chuť a štiplavé aroma. Chuť pepře je nejvýraznější, pokud
jsou bobule čerstvě rozdrcené.
Použití v kuchyni
Pepř je univerzálním kořením, se kterým lze ochutit různé pokrmy. Jedná se o základní koření,
které nechybí v žádné kuchyni. Populární jsou například pepřové omáčky ke steakům. Pepř se
používá především k dochucení vepřového a hovězího masa, ryb, studených i teplých omáček,
polévek nebo salátů. Chuť pepře je nejvýraznější, pokud jsou bobule čerstvě rozdrcené. Mletý
černý pepř je vhodný také do uzenin, pomazánek a paštik. Pepř výborně dochutí masové vývary,
marinády, zeleninu, bramborové pokrmy, houby nebo drůbež. Při přípravě jídel se můžete setkat s
barevným pepřem, což je směs černého, bílého, zeleného a červeného pepře. Barevný pepř se
hodí do všech pokrmů, kde chceme dosáhnout výraznější, plné a aromatické chuti. Má velmi
široké uplatnění od předkrmů, přes pomazánky a polévky až k masovým pokrmům i omáčkám.
Výraznou chuť této směsi oceníte především na kvalitním mase. Vyzkoušejte ji na hovězí
steaky, plátky tuňáka či lososa.
Skladování
Pepř skladujte ve vzduchotěsné, dobře uzavřené nádobě na temném a suchém místě bez
přístupu slunečního svitu. Pepř celý si můžete namlít podle potřeby ručním mlýnkem.