Pepř zelený

Pepř zelený

Zelený pepř, stejně jako černý a bílý, se získává z plodů popínavé rostliny pepřovníku černého, který se pěstuje v tropických a subtropických oblastech. Zelený pepř se sklízí jako první, když bobule ještě nejsou zralé. Oproti černému pepři je jeho chuť méně ostrá a aroma jemnější. Dobře se hodí k přípravě steaků, kuřecího masa nebo studených i teplých omáček.

Popis rostliny

Pepřovník černý je tropická stálezelená liána, která ovíjí stromy. Při pěstování dosahuje délky čtyř metrů, ve volné přírodě až 15 m. Plody o velikosti 5 až 6 mm rostou v hroznech. Nedozrálé bobule jsou zelené a používají se jako koření. Známé jsou jako zelený pepř. Bobule dozrávají do červené barvy. Sušené bobule mohou mít různé barvy a velikosti. Existuje několik barevných druhů pepřů, ale jedná se o stejné bobule pepřovníku, které se rozdílně suší a připravují. Jako koření se používá pepř černý, bílý, zelený a červený. Pepřovník se v dnešní době pěstuje na plantážích a může se dožít až 60 let.

Historie a původ

Pepř se používá v kuchyních po celém světě. Pepř byl odpradávna nejvzácnějším kořením, se kterým se obchodovalo. Poprvé ho do Evropy přivezl Alexandr Makedonský po svém tažení do Indie. V období zámořských objevů se stal pepř jedním z hlavních motivačním faktorů k námořním výpravám na východ. Pepř jednoznačně ovlivnil vývoj dějin a byl příčinou nespočtu válek. Bez velké poptávky po tomto koření by nikdy nevznikly velké koloniální říše. Pepř byl ve své době stejně ceněný jako zlato. Znali ho již staří Římané, kteří používali trochu jinou odrůdu, piper longum, ta je jemnější než dnešní černý pepř. V průběhu staletí byl pepř dovážen do Evropy přes obchodní trasy, které kontrolovali Arabové.

Po pádu Byzantské říše se postupně staly centrem evropského obchodu s kořením Benátky. Pepř byl dokonce oblíbenější než skořice a hřebíček. Monopol Benátek se zhroutil až poté, co portugalský námořník Vasco da Gama objevil námořní trasu do Indie, kde se pepř vyskytoval hojně. Původní domovinou pepře je jižní Indie a Kambodža. Pepř je v dnešní době při vaření nepostradatelný.

Chuť a vůně

Zelený pepř má jemnější chuť a méně ostré aroma než pepř černý.

Použití v kuchyni

Pepř je univerzálním kořením, se kterým lze ochutit různé pokrmy. Jedná se o základní koření, které nechybí v žádné kuchyni. Zelený pepř se dobře hodí k přípravě steaků, kuřecího masa nebo studených i teplých omáček. Při přípravě jídel se můžete setkat s barevným pepřem, což je směs černého, bílého, zeleného a červeného pepře. Barevný pepř se hodí do všech pokrmů, kde chceme dosáhnout výraznější, plné a aromatické chuti. Má velmi široké uplatnění od předkrmů, přes pomazánky a polévky až k masovým pokrmům i omáčkám. Výraznou chuť této směsi oceníte především na kvalitním mase. Vyzkoušejte ji na hovězí steaky, plátky tuňáka či lososa.

Skladování

Pepř skladujte ve vzduchotěsné, dobře uzavřené nádobě na temném a suchém místě, bez přístupu slunečního svitu. Pepř si můžete namlít podle potřeby ručním mlýnkem.

KAM TEĎ

28 Celkem druhů