Sezam
Popis rostliny
Historie a původ
Chuť a vůně
Použití v kuchyni
Sezamová semínka mají široké uplatnění v kuchyni, používají se do sladkého i slaného pečiva, nejrůznějších cukrářských výrobků, k ozdobení chlebíčků a sušenek. Zajímavou chuť dodají pokrmům z rýže a nudlí, karbanátkům, majonézám, minutkám nebo grilovanému masu. Jejich chuť vynikne především na kuřeti. Sezam je velmi oblíbený také v zeleninových jídlech, salátech a při přípravě pokrmů z ryb. V asijských zemích se užívá sezamová drť (tzv. tahini) k zahušťování omáček, kaší a pomazánek. Sezamová semínka obsahují velké množství oleje, a proto se z nich vyrábí také sezamový olej.
Jsou výtečná do zeleninových a okurkových salátů, dresinků a omelet. Setkat se s nimi můžete i na houskách hamburgerů. V korejské kuchyni jsou velmi populární při marinování masa. V Asii se s nimi velmi často posypává také sushi. V Jižní Karolíně jsou oblíbené sezamové oplatky. V asijské kuchyni se často praží a kombinují s medem.
Krémově bílá semínka jsou chuťově velmi jemná. Pro zvýraznění oříškové chuti semínka opražte na pánvi. Černá sezamová semínka mají výraznější chuť. Používají se do jogurtů a jako posyp na pečivo.