Sezam

Sezam

Sezamová semínka jsou velmi oblíbená zejména u pekařských výrobků. Jejich chuť je sladká, jemně oříšková. Používají se do sladkého i slaného pečiva, k ozdobení chlebíčků a sušenek. Zajímavou chuť dodají pokrmům z rýže a nudlí, karbanátkům, majonézám, minutkám nebo grilovanému masu. Jejich chuť vynikne především na kuřeti a rybách. Pro zvýraznění oříškové chuti sezamová semínka opražte na pánvi. Jsou výtečná do zeleninových a okurkových salátů, dresinků a omelet.

Popis rostliny

Sezam indický je jednoletá bylina s jednoduchými listy a zvonkovitými květy bílé či růžové barvy. Plodem sezamu jsou tobolky, které za zralosti pukají a uvolňují drobná semena, která se používájí jako koření. Sezam indický většinou roste do výšky jednoho metru. Sezamová semínka mohou mít různou barvu, nejběžnější je krémově bílá barva. Zploštělá semena jsou asi 3 až 4 mm dlouhá o 2 mm široká. Díky ořechové příchuti je sezam velmi oblíbený v kuchyních po celém světě.

Historie a původ

Sezam je považován za jedno z nejstarších koření. Rod má mnoho druhů a většina z nich je divokých. Volně se vyskytuje především v subsaharské Africe. První zmínky o sezamu sahají až do 3. tisíciletí před naším letopočtem. Zuhelnatělé zbytky semen byly nalezeny v archeologických výkopech. Sezam byl kultivován již ve starém Egyptě v období Ptolemaiovců. Jedná se o nejstarší plodinu, která byla pěstována k získání jedlého oleje.

Chuť a vůně

Sezamová semínka mají jemnou, oříškovou chuť, díky níž jsou přísadou nejen mnoha sladkých jídel, ale i zeleninových.

Použití v kuchyni

Sezamová semínka mají široké uplatnění v kuchyni, používají se do sladkého i slaného pečiva, nejrůznějších cukrářských výrobků, k ozdobení chlebíčků a sušenek. Zajímavou chuť dodají pokrmům z rýže a nudlí, karbanátkům, majonézám, minutkám nebo grilovanému masu. Jejich chuť vynikne především na kuřeti. Sezam je velmi oblíbený také v zeleninových jídlech, salátech a při přípravě pokrmů z ryb. V asijských zemích se užívá sezamová drť (tzv. tahini) k zahušťování omáček, kaší a pomazánek. Sezamová semínka obsahují velké množství oleje, a proto se z nich vyrábí také sezamový olej.

Jsou výtečná do zeleninových a okurkových salátů, dresinků a omelet. Setkat se s nimi můžete i na houskách hamburgerů. V korejské kuchyni jsou velmi populární při marinování masa. V Asii se s nimi velmi často posypává také sushi. V Jižní Karolíně jsou oblíbené sezamové oplatky. V asijské kuchyni se často praží a kombinují s medem.

Krémově bílá semínka jsou chuťově velmi jemná. Pro zvýraznění oříškové chuti semínka opražte na pánvi. Černá sezamová semínka mají výraznější chuť. Používají se do jogurtů a jako posyp na pečivo.

Skladování

Sezamová semínka uchovávejte v suchu a chladu, nejlépe v uzavřené skleněné nádobě.

KAM TEĎ

28 Celkem druhů