Kořenová zelenina má tolik podob, barev, tvarů, vůní a chutí. Většinou ji konzumujeme syrovou nebo připravujeme tepelnou úpravou. Recepty na pečenou kořenovou zeleninu s cibulí a česnekem, na svíčkovou krémovou omáčku či na zeleninový vývar nikdy nevyjdou z módy. Kořenovou zeleninu si však můžeme dopřát také čerstvou, najemno nakrájenou, ochucenou dresingem a posypanou zajímavými semínky. Tento salát zasytí, a tak se ho nebojte vzít do práce. Po tomto výživném, ale lehkém obědu se určitě nebudete cítit otupělí. Jeho zářivá barva vás nakopne už jen při pohledu na něj!
středně velká řepa | 1 |
středně velká mrkev | 2 |
máta | 2–3 snítky |
sezamové semínka | 1 hrst |
olivový olej | 2–3 polévkové lžíce |
šťáva z citronu | 1 |
javorový sirup | 1 polévková lžíce |
kmín drcený | špetka |
čerstvě mletá sůl | |
barevný pepř |
Omytou kořenou zeleninu nakrájíme na jemné proužky. Nejlépe toho docílíme pomocí struhadla speciálně k tomu vytvořeného, říká se mu julienne. Poměrně jednoduše s jeho pomocí nastrouháme velmi jemné a dlouhé hranolky, které hravě vytvoří příjemná sousta.
Zeleninové hranolky dobře promícháme, zalijeme šťávou z citronu a dosladíme sirupem (opatrně, abychom to se sladkou chutí nepřehnali). Ochutnáme a případně sirup přidáme. Trochu osolíme.
Salátek dobře promícháme a ozdobíme mátou a sezamovými semínky.