Salátek z mrkve a řepy

Salátek z mrkve a řepy

Druh jídla Bezmasá jídla Obtížnost Snadná Příprava

Kořenová zelenina má tolik podob, barev, tvarů, vůní a chutí. Většinou ji konzumujeme syrovou nebo připravujeme tepelnou úpravou. Recepty na pečenou kořenovou zeleninu s cibulí a česnekem, na svíčkovou krémovou omáčku či na zeleninový vývar nikdy nevyjdou z módy. Kořenovou zeleninu si však můžeme dopřát také čerstvou, najemno nakrájenou, ochucenou dresingem a posypanou zajímavými semínky. Tento salát zasytí, a tak se ho nebojte vzít do práce. Po tomto výživném, ale lehkém obědu se určitě nebudete cítit otupělí. Jeho zářivá barva vás nakopne už jen při pohledu na něj!

INGREDIENCE

středně velká řepa 1
středně velká mrkev 2
máta 2–3 snítky
sezamové semínka 1 hrst
olivový olej 2–3 polévkové lžíce
šťáva z citronu 1
javorový sirup 1 polévková lžíce
kmín drcený špetka
čerstvě mletá sůl
barevný pepř

PŘÍPRAVA RECEPTU

Omytou kořenou zeleninu nakrájíme na jemné proužky. Nejlépe toho docílíme pomocí struhadla speciálně k tomu vytvořeného, říká se mu julienne. Poměrně jednoduše s jeho pomocí nastrouháme velmi jemné a dlouhé hranolky, které hravě vytvoří příjemná sousta.  

Zeleninové hranolky dobře promícháme, zalijeme šťávou z citronu a dosladíme sirupem (opatrně, abychom to se sladkou chutí nepřehnali). Ochutnáme a případně sirup přidáme. Trochu osolíme.  

Salátek dobře promícháme a ozdobíme mátou a sezamovými semínky.