Hruškové chutney se zázvorem

Hruškové chutney se zázvorem

Druh jídla Bezmasá jídla Obtížnost Snadná Příprava 2 hodiny

Sladké hrušky, měkoučké a voňavé, přímo nabádají k tepelné úpravě. K vaření můžete využít i plody, které spadly pod strom, než jste je stihli utrhnout. Mohou být potlučené, nikdy by však neměly plesnivět. Pustit se můžete do přípravy hruškového kompotu, který poteší po nedělním obědě, nebo hruškových povidel, opomenutého, avšak vynikajícího bratra povidel švestkových. Máte-li však v oblibě spíše jídla slaná, vyzkoušejte připravit pikantní hruškové chutney. Původně indickou omáčku, která se přidává k hlavním pokrmům, můžete podávat třeba ke grilovanému nebo pečenému masu.

INGREDIENCE

hrušky 2 kg
chemicky neošetřený citron 1
cibule 1
česnek 2 stroužky
zelená chilli paprička / beraní roh 1
čerstvý zázvor kousek (3 cm)
olivový olej 4 lžíce
kuličky černého pepře 1 lžička
badyán celý 1
skořice celá 1 svitek
hřebíček celý 2
třtinový cukr 50 g
hrubozrnná sůl 1 lžička
červený vinný ocet 80 ml
kardamom mletý ½ lžičky

PŘÍPRAVA RECEPTU

Hrušky rozkrojíme na čtvrtiny a odstraníme z nich jádřinec. Dužinu nakrájíme na 2cm kousky, můžeme ji předem oloupat, ale není to nutné. Citron omyjeme horkou vodou, citronovou šťávou zakápneme hrušku a slupku oloupeme škrabkou na brambory. 

Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Papričku zbavíme semínek a nakrájíme na plátky. Zázvor omyjeme horkou vodou a nakrájíme na tenké plátky. 

V širokém kastrolu rozehřejeme olej, vsypeme pepř, badyán, skořici a hřebíčky a zlehka orestujeme na středním stupni, až se koření rozvoní. Přisypeme cibuli, česnek a zázvor a opékáme 2 minuty dozlatova. 

Přisypeme hrušky, citronovou kůru a chilli papričky, promícháváme a restujeme 1 minutu. Posypeme cukrem a solí, vmícháme ocet a za občasného promíchání dusíme na středním nižším stupni doměkka. Podle velikosti kousků zeleniny to trvá zhruba 1–1,5 hodiny. Na závěr vmícháme mletý kardamom. 

Měkké hrušky rozmixujeme tyčovým mixérem na požadovanou konzistenci, klidně ponecháme drobné kousky. 

Horké chutney rozdělíme do čistých suchých sklenic, zavíčkujeme, postavíme dnem vzhůru a necháme trochu zchladnout. Zhruba po 10 minutách obrátíme a necháme zcela vychladnout. Skladujeme v lednici nebo na jiném chladném místě.

Naše webové stránky vloží soubory cookie do vašeho prohlížeče nebo zařízení, pokud máte tuto funkci v nastavení prohlížeče aktivovanou.
Tyto soubory cookie používáme ke zlepšení funkčnosti těchto webových stránek, analýzám a pro zájmově orientovanou reklamu.

Přečtěte si více Zavřít