Sladké hrušky, měkoučké a voňavé, přímo nabádají k tepelné úpravě. K vaření můžete využít i plody, které spadly pod strom, než jste je stihli utrhnout. Mohou být potlučené, nikdy by však neměly plesnivět. Pustit se můžete do přípravy hruškového kompotu, který poteší po nedělním obědě, nebo hruškových povidel, opomenutého, avšak vynikajícího bratra povidel švestkových. Máte-li však v oblibě spíše jídla slaná, vyzkoušejte připravit pikantní hruškové chutney. Původně indickou omáčku, která se přidává k hlavním pokrmům, můžete podávat třeba ke grilovanému nebo pečenému masu.
hrušky | 2 kg |
chemicky neošetřený citron | 1 |
cibule | 1 |
česnek | 2 stroužky |
zelená chilli paprička / beraní roh | 1 |
čerstvý zázvor | kousek (3 cm) |
olivový olej | 4 lžíce |
kuličky černého pepře | 1 lžička |
badyán celý | 1 |
skořice celá | 1 svitek |
hřebíček celý | 2 |
třtinový cukr | 50 g |
hrubozrnná sůl | 1 lžička |
červený vinný ocet | 80 ml |
kardamom mletý | ½ lžičky |
Hrušky rozkrojíme na čtvrtiny a odstraníme z nich jádřinec. Dužinu nakrájíme na 2cm kousky, můžeme ji předem oloupat, ale není to nutné. Citron omyjeme horkou vodou, citronovou šťávou zakápneme hrušku a slupku oloupeme škrabkou na brambory.
Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Papričku zbavíme semínek a nakrájíme na plátky. Zázvor omyjeme horkou vodou a nakrájíme na tenké plátky.
V širokém kastrolu rozehřejeme olej, vsypeme pepř, badyán, skořici a hřebíčky a zlehka orestujeme na středním stupni, až se koření rozvoní. Přisypeme cibuli, česnek a zázvor a opékáme 2 minuty dozlatova.
Přisypeme hrušky, citronovou kůru a chilli papričky, promícháváme a restujeme 1 minutu. Posypeme cukrem a solí, vmícháme ocet a za občasného promíchání dusíme na středním nižším stupni doměkka. Podle velikosti kousků zeleniny to trvá zhruba 1–1,5 hodiny. Na závěr vmícháme mletý kardamom.
Měkké hrušky rozmixujeme tyčovým mixérem na požadovanou konzistenci, klidně ponecháme drobné kousky.
Horké chutney rozdělíme do čistých suchých sklenic, zavíčkujeme, postavíme dnem vzhůru a necháme trochu zchladnout. Zhruba po 10 minutách obrátíme a necháme zcela vychladnout. Skladujeme v lednici nebo na jiném chladném místě.