Indické kari z Kéraly

Indické kari z Kéraly

Druh jídla Maso Obtížnost Snadná Příprava 2 hodiny

Typickou chuť tradičního indického receptu lze vykouzlit za pomoci běžných surovin, které jsou v Čechách snadno dostupné – vepřového masa, jablek, česneku a sušeného ovoce. Sušené švestky hravě dokáží napodobit tamarindovou pastu, již každý nemusí mít ve své spíži. Pusťte se do vaření a ochutnejte dálavy!

INGREDIENCE

Kari
vepřové maso jako na guláš (plec / kýta) 1 kg
velké cibule 3
větší rajčata / cherry rajčata 3 / 250g
řepkový olej 2 lžíce
jablko 2
vinný ocet 2 lžíce
hladkolistá petržel 1 hrst
sůl
dušená rýže, /čerstvý chléb / chléb naan k podávání

Kari pasta
semínka černé hořčice 1 lžička
skořice celá 1 svitek
tamarindová dužina (viz tip) 4 lžíce
kurkuma 2 lžičky
mletý pepř 1 lžička
zelené chilli papričky 2
česnek 12 stroužků
strouhaný čerstvý zázvor kousek (3 cm)
rozinka 1 hrst

PŘÍPRAVA RECEPTU

Nejprve v hmoždíři utlučeme všechny ingredience na kari pastu. Můžeme použít i výkonný mixér. Pokud je pasta moc hustá, vmícháme do ní postupně pár lžic vody.  

Maso pokrájejíme na stejně velké kostky, zalijeme 500 ml vody, přiklopíme a dusíme 30 minut na středním plameni. 

Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Rajčata nakrájíme na kostičky. V široké pánvi rozehřejeme olej, cibuli opečeme dosklovita, přidáme rajčata a restujeme doměkka.  

Vmícháme kari pastu a pražíme ji 3–5 minut, přidáme maso a opečeme ho ze všech stran, až ztmavne.  

Jablka oloupeme, odstraníme jádřinec a dužinu nakrájíme na kostičky. Vsypeme do pánve, přilijeme vývar z masa, ocet a 200 ml vody a osolíme. Vše přiklopíme a vaříme minimálně 30 minut, až maso změkne. Délka dušení závisí na druhu masa, podle potřeby ho trochu podlijeme vodou.  

Jídlo posypeme nasekanou petrželkou a podáváme s dušenou rýží, chlebem naan nebo bílým čerstvým chlebem.  

Tip:

Pokud neseženete tamarindovou pastu, připravte si její náhradu. Rozmixujte 6 sušených švestek, 6 sušených nesířených meruněk a šťávu z 1 citronu na hladkou pastu.