Typickou chuť tradičního indického receptu lze vykouzlit za pomoci běžných surovin, které jsou v Čechách snadno dostupné – vepřového masa, jablek, česneku a sušeného ovoce. Sušené švestky hravě dokáží napodobit tamarindovou pastu, již každý nemusí mít ve své spíži. Pusťte se do vaření a ochutnejte dálavy!
Kari | |
vepřové maso jako na guláš (plec / kýta) | 1 kg |
velké cibule | 3 |
větší rajčata / cherry rajčata | 3 / 250g |
řepkový olej | 2 lžíce |
jablko | 2 |
vinný ocet | 2 lžíce |
hladkolistá petržel | 1 hrst |
sůl | |
dušená rýže, /čerstvý chléb / chléb naan | k podávání |
Kari pasta | |
semínka černé hořčice | 1 lžička |
skořice celá | 1 svitek |
tamarindová dužina (viz tip) | 4 lžíce |
kurkuma | 2 lžičky |
mletý pepř | 1 lžička |
zelené chilli papričky | 2 |
česnek | 12 stroužků |
strouhaný čerstvý zázvor | kousek (3 cm) |
rozinka | 1 hrst |
Nejprve v hmoždíři utlučeme všechny ingredience na kari pastu. Můžeme použít i výkonný mixér. Pokud je pasta moc hustá, vmícháme do ní postupně pár lžic vody.
Maso pokrájejíme na stejně velké kostky, zalijeme 500 ml vody, přiklopíme a dusíme 30 minut na středním plameni.
Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Rajčata nakrájíme na kostičky. V široké pánvi rozehřejeme olej, cibuli opečeme dosklovita, přidáme rajčata a restujeme doměkka.
Vmícháme kari pastu a pražíme ji 3–5 minut, přidáme maso a opečeme ho ze všech stran, až ztmavne.
Jablka oloupeme, odstraníme jádřinec a dužinu nakrájíme na kostičky. Vsypeme do pánve, přilijeme vývar z masa, ocet a 200 ml vody a osolíme. Vše přiklopíme a vaříme minimálně 30 minut, až maso změkne. Délka dušení závisí na druhu masa, podle potřeby ho trochu podlijeme vodou.
Jídlo posypeme nasekanou petrželkou a podáváme s dušenou rýží, chlebem naan nebo bílým čerstvým chlebem.
Tip:
Pokud neseženete tamarindovou pastu, připravte si její náhradu. Rozmixujte 6 sušených švestek, 6 sušených nesířených meruněk a šťávu z 1 citronu na hladkou pastu.