Dezert připravený ze zeleniny – křehký mrkvový koláč s neodolatelným podzimním kořením. Základ chuti vytvoří korpus z pekanových ořechů zjemněný máslem, kterému dodá šmrnc jemná náplň z mrkví a smetany. Věřte, že tenhle koláč na stole dlouho nezůstane. Pokud nevěříte, nezbyde než to vyzkoušet!
Těsto | |
pekanové ořechy | 60 g |
celozrnná mouka | 250 g |
krupicový cukr | 50 g |
sůl | 1 lžička |
studené máslo | 120 g |
vejce | 1 |
ledová voda (podle potřeby) | 2 lžíce |
máslo na vymazání formy | |
mouka na vysypání formy | |
Náplň | |
velká mrkev | 6 (cca 800 g) |
tmavý třtinový cukr | 100 g |
zakysaná smetana / crème fraîche | 300 g |
máslo | 2 lžíce |
kardamom mletý | ½ lžičky |
skořice mletá | ½ lžičky |
hřebíček mletý | špetka |
K podávání | |
zakysaná smetana | 200 g |
mrkev | 1-2 |
Dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme moukou. Pekany umeleme najemno, promícháme s moukou, cukrem a solí. Rozkrájíme navrch máslo, pomocí nože ho vmícháme do moučné směsi, až vznikne drobenka. Přidáme vejce a rychle vypracujeme těsto, podle potřeby přilijeme vodu. Zbytečně těsto nehněteme, ať není tuhé. Přesuneme ho do připravené formy, vymačkáme z něj dno a mírně zvýšené okraje. Formu s těstem vložíme na 1 hodinu do lednice.
Mrkve očistíme, nakrájíme na kousky, zalijeme asi 50 ml vody a povaříme se špetkou soli doměkka, trvá to zhruba 15 minut. V jiném rendlíku rozehřejeme cukr se 2 lžícemi vody na karamel – až se cukr rozpustí, necháme ho zezlátnout. Opatrně přimícháme čtvrtinu smetany, pak máslo a špetku soli. Přelijeme do mixéru, přidáme slitou změklou mrkev, zbylou smetanu a koření. Rozmixujeme dohladka.
Troubu předehřejeme na 200 °C. Těsto zakryjeme pečicím papírem, zatížíme ho suchými fazolemi a pečeme 10 minut. Ztlumíme teplotu na 160 °C. Z korpusu sejmeme papír s fazolemi a dopečeme těsto 20 minut dozlatova.
Do předpečeného korpusu vlijeme náplň a pečeme koláč ještě zhruba 40–45 minut, až náplň zpevní. Vytáhneme a necháme trochu zchladnout. Koláč podáváme se zakysanou smetanou a nastrouhanou čerstvou mrkví.