Paska

Paska

Druh jídla Bezmasá jídla Obtížnost Snadná Příprava 195 minut

V našich končinách se na Velikonoce peče mazanec. Na Ukrajině, v Rumunsku, Polsku a Bulharsku pečou tzv. pasku. Ta je oproti našemu jednoduchému hladkému bochánku hodně dekorativní, navrchu se zdobí kříži, spirálkami, ptáčky či copy. Překvapivě je ale o dost jednodušší chuti – dříve se totiž nejedla jako dezert, podávala se třeba k šunce (jako dnes chléb). Do těsta nicméně můžete přidat libovolné množství pálenky, která pečivu dodá správné grády.

INGREDIENCE

droždí 20 g
vlažné mléko 1 hrnek
hladká špaldová mouka 4 hrnky
vejce 2
změklé máslo 0,5 hrnku
sůl 0,5 lžičky
aromatický alkohol 1 panák
cukr 0,5 hrnku
prošlehané vejce na potírání 1

PŘÍPRAVA RECEPTU

Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a lžíci mouky. Necháme v teple vzejít kvásek. Když se na kvásku začnou tvořit bublinky, přilijeme ho do mísy, kam jsme proseli 2 hrnky mouky. Necháme v teple nakynout. V mezičase utřeme cukr s vejci. Asi po hodině k nakynuté směsi přidáme zbylé ingredience. Zaděláme a necháme těsto opět hodinu kynout v teple, přikryjeme ho folií nebo utěrkou, aby neoschlo.

Z vykynutého těsta odkrojíme kousky, ze kterých budeme tvořit zdobení na pasku. Formu vyložíme pečicím papírem a vložíme do ní těsto, které ještě seshora propícháme na několika místech. Můžeme ho zdobit různými copánky a spirálkami.

Pasku potřeme prošlehaným vejcem a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 50 min. Pokud by se nám paska začala připalovat, můžeme ji ke konci pečení přikrýt alobalem.

Naše webové stránky vloží soubory cookie do vašeho prohlížeče nebo zařízení, pokud máte tuto funkci v nastavení prohlížeče aktivovanou.
Tyto soubory cookie používáme ke zlepšení funkčnosti těchto webových stránek, analýzám a pro zájmově orientovanou reklamu.

Přečtěte si více Zavřít