Paska

Paska

Druh jídla Pečení Obtížnost Snadná Příprava 195 minut

V našich končinách se na Velikonoce peče mazanec. Na Ukrajině, v Rumunsku, Polsku a Bulharsku pečou tzv. pasku. Ta je oproti našemu jednoduchému hladkému bochánku hodně dekorativní, navrchu se zdobí kříži, spirálkami, ptáčky či copy. Překvapivě je ale o dost jednodušší chuti – dříve se totiž nejedla jako dezert, podávala se třeba k šunce (jako dnes chléb). Do těsta nicméně můžete přidat libovolné množství pálenky, která pečivu dodá správné grády.

INGREDIENCE

droždí 20 g
vlažné mléko 1 hrnek
hladká špaldová mouka 4 hrnky
vejce 2
změklé máslo 0,5 hrnku
sůl 0,5 lžičky
aromatický alkohol 1 panák
cukr 0,5 hrnku
prošlehané vejce na potírání 1

PŘÍPRAVA RECEPTU

Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a lžíci mouky. Necháme v teple vzejít kvásek. Když se na kvásku začnou tvořit bublinky, přilijeme ho do mísy, kam jsme proseli 2 hrnky mouky. Necháme v teple nakynout. V mezičase utřeme cukr s vejci. Asi po hodině k nakynuté směsi přidáme zbylé ingredience. Zaděláme a necháme těsto opět hodinu kynout v teple, přikryjeme ho folií nebo utěrkou, aby neoschlo.

Z vykynutého těsta odkrojíme kousky, ze kterých budeme tvořit zdobení na pasku. Formu vyložíme pečicím papírem a vložíme do ní těsto, které ještě seshora propícháme na několika místech. Můžeme ho zdobit různými copánky a spirálkami.

Pasku potřeme prošlehaným vejcem a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 50 min. Pokud by se nám paska začala připalovat, můžeme ji ke konci pečení přikrýt alobalem.