V našich končinách se na Velikonoce peče mazanec. Na Ukrajině, v Rumunsku, Polsku a Bulharsku pečou tzv. pasku. Ta je oproti našemu jednoduchému hladkému bochánku hodně dekorativní, navrchu se zdobí kříži, spirálkami, ptáčky či copy. Překvapivě je ale o dost jednodušší chuti – dříve se totiž nejedla jako dezert, podávala se třeba k šunce (jako dnes chléb). Do těsta nicméně můžete přidat libovolné množství pálenky, která pečivu dodá správné grády.
droždí | 20 g |
vlažné mléko | 1 hrnek |
hladká špaldová mouka | 4 hrnky |
vejce | 2 |
změklé máslo | 0,5 hrnku |
sůl | 0,5 lžičky |
aromatický alkohol | 1 panák |
cukr | 0,5 hrnku |
prošlehané vejce na potírání | 1 |
Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a lžíci mouky. Necháme v teple vzejít kvásek. Když se na kvásku začnou tvořit bublinky, přilijeme ho do mísy, kam jsme proseli 2 hrnky mouky. Necháme v teple nakynout. V mezičase utřeme cukr s vejci. Asi po hodině k nakynuté směsi přidáme zbylé ingredience. Zaděláme a necháme těsto opět hodinu kynout v teple, přikryjeme ho folií nebo utěrkou, aby neoschlo.
Z vykynutého těsta odkrojíme kousky, ze kterých budeme tvořit zdobení na pasku. Formu vyložíme pečicím papírem a vložíme do ní těsto, které ještě seshora propícháme na několika místech. Můžeme ho zdobit různými copánky a spirálkami.
Pasku potřeme prošlehaným vejcem a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 50 min. Pokud by se nám paska začala připalovat, můžeme ji ke konci pečení přikrýt alobalem.