Tato vánočka je obrovská! Z uvedeného množství klidně upečte copy dva, menší budou také moc hezké. A hlavně dobré. Nebojte se, že byste ještě na Nový rok jedli vysušené pečivo... Těsto obsahuje sádlo, díky kterému je střídka krásně vláčná. Vánočka je provoněná vanilkovým cukrem a neobvyklým muškátovým oříškem, v těstě příjemně překvapí šťavnaté rozinky nasáknuté rumem. Jednotlivá patra tohoto vánočního pečiva jsou navíc proložena ořechy, které v každém soustu krásně křupnou. Pokud hledáte recept na osvědčenou, chuťově dokonalou vánočku, právě jste ho našli.
rozinky | 100 g |
rum | 4 lžíce |
mléko | 500 ml |
čerstvé droždí | 50 g |
moučkový cukr | 200 g |
máslo | 150 g |
sádlo | 50 g |
hladká mouka | 1 kg |
sůl | ½ lžičky |
žloutek | 5 |
vanilkový cukr | 1 sáček |
strouhaný muškátový oříšek | ½ lžičky |
loupané mandle | 100 g |
vlašské / lískové ořechy | 100 g |
vejce na potření | 1 |
mandlové lupínky na posypání | 1 hrst |
Rozinky namočíme do rumu. Mléko zahřejeme, aby bylo vlažné, nesmí být horké. Do poloviny ohřátého mléka rozdrobíme droždí, promícháme ho s 1 lžící moučkového cukru a necháme na teplém místě vzejít kvásek, trvá to zhruba 10–15 minut. Ve zbylém mléce rozmícháme máslo a sádlo, necháme je zcela rozpustit.
Do velké mísy prosejeme mouku, promícháme ji se solí, uprostřed vytvoříme důlek a vlijeme do něj kvásek, mléko s tukem, přidáme žloutky, moučkový a vanilkový cukr, muškátový oříšek a loupané mandle. Promícháme a vařečkou nebo v robotu vypracujeme hladké, nelepivé těsto. Nakonec do něj vmícháme rozinky. Mísu zakryjeme čistou utěrkou a necháme těsto na teplém místě kynout asi 1 hodinu, mělo by zdvojnásobit svůj objem.
Těsto rozdělíme na 9 stejně velkých částí. Z každé vyválíme dlouhý pramen.
Ze 4 pramenů spleteme spodní patro vánočky, přemístíme ho na plech vyložený pečicím papírem. Pletenec posypeme dvěma třetinami ořechů. Druhé patro spleteme ze 3 pramenů, položíme ho na spodní patro vánočky a posypeme zbylými ořechy. Horní patro stočíme ze 2 pramenů a položíme ho nahoru. Vánočku necháme ještě 20–30 minut kynout.
Troubu předehřejeme na 180 °C. Vánočku potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlovými lupínky. Pečeme ji 20 minut, poté snížíme teplotu na 160 °C a dopékáme 20–30 minut dozlatova. Pokud se vánočka připaluje, zakryjeme ji alobalem. Propečenost vyzkoušíme špejlí – zapíchneme ji do středu vánočky, pokud špejli vytáhneme čistou a suchou, vánočka je upečená. Vyndáme ji z trouby a necháme zchladnout.