Svařené víno, neboli svařák, bezesporu patří k chladným podzimním a zimním dnům. Jeho kořeněnou chuť a vůni si spojujeme hlavně s předvánočním obdobím a návštěvou trhů, ale není nic snadnějšího než si připravit poctivý svařák doma. Tradičně se používá červené víno, ale určitě nic nezkazíte ani s bílým. Ohledně koření, celá skořice a hřebíček jsou klasika, která nesmí chybět, ale kouzlo svařáku spočívá v jeho variabilitě, kdy můžete přidat skoro všechno. Zkuste naši verzi ochucenou mandarinkovou šťávou a granátovým jablkem.
červené víno | 500 ml |
hřebíček | 6 ks |
mandarinky | 5 ks |
granátové jablko | 1/2 ks |
skořice celá | 3 ks |
krupicový cukr | 2 polévkové lžíce |
Do hrnce nalijte červené víno a přidejte hřebíček, celou skořici, jadérka z vyloupaného granátového jablka a cukr.
Jednu z mandarinek nakrájejte na kolečka a dejte stranou. Zbylé odštavněte a šťávu přidejte do hrnce k vínu.
Víno pomalu přivěďte k varu
a těsně před bodem varu odstavte z plotny. Ještě horký svařák nalijte do vhodné sklenice nebo hrnku a dozdobte kolečky mandarinek.