Sakrajda, závin z perníkového těsta

Sakrajda - závin z perníkového těsta

Druh jídla Pečení Obtížnost Snadná Příprava 45 minut

Jestli máte rádi štrůdl, zkuste si upéct jeho švestkové dvojče. Závin z perníkového těsta se švestkovými povidly pochází původně z Krkonoš, odkud se rozšířil do celých Čech. Pekl se tam zejména na posvícení. Chutnat vám bude v zimním období. Co takhle si ho užít při svatomartinských oslavách nebo na vánočním stole?

INGREDIENCE

Těsto
hladká mouka 300 g
cukr moučkový 150 g
perníkové koření 2 lžičky
kypřicí prášek do pečiva 1/2 balení
med 2 lžíce
vejce 2
mléko 3 lžíce
rum 1 lžíce
změklé máslo 80 g
strouhaná kůra z citronu 1/2 citronu
kakao holandského typu 2 lžíce
hladká mouka na pomoučení

Náplň
švestková povidla 150 g
vlašské ořechy 150 g

PŘÍPRAVA RECEPTU

Nejprve promícháme mouku s cukrem, perníkovým kořením a kypřicím práškem. Přidáme med, 1 vejce, mléko, rum, máslo, citronovou kůru a kakao. Vypracujeme hladké těsto, které se nelepí na ruce. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a přes noc uložíme do lednice.  

Druhý den těsto rozdělíme na dvě poloviny a chvíli necháme změknout. Předehřejeme si troubu na 180 °C.  

Na pomoučeném vále vyválíme z každé poloviny plát tenký zhruba 3 mm. Pláty potřeme povidly, posypeme nahrubo nasekanými ořechy a těsto zabalíme jako roládu.  

Vymažeme a vysypeme plech nebo do něj vložíme pečící papír. Rolády položíme vedle sebe na plech a potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme zhruba 15 minut, dohněda.  

Hotové rolády necháme zchladnout a poté je nakrájíme.