Jestli máte rádi štrůdl, zkuste si upéct jeho švestkové dvojče. Závin z perníkového těsta se švestkovými povidly pochází původně z Krkonoš, odkud se rozšířil do celých Čech. Pekl se tam zejména na posvícení. Chutnat vám bude v zimním období. Co takhle si ho užít při svatomartinských oslavách nebo na vánočním stole?
| Těsto | |
| hladká mouka | 300 g |
| cukr moučkový | 150 g |
| perníkové koření | 2 lžičky |
| kypřicí prášek do pečiva | 1/2 balení |
| med | 2 lžíce |
| vejce | 2 |
| mléko | 3 lžíce |
| rum | 1 lžíce |
| změklé máslo | 80 g |
| strouhaná kůra z citronu | 1/2 citronu |
| kakao holandského typu | 2 lžíce |
| hladká mouka na pomoučení | |
| Náplň | |
| švestková povidla | 150 g |
| vlašské ořechy | 150 g |
Nejprve promícháme mouku s cukrem, perníkovým kořením a kypřicím práškem. Přidáme med, 1 vejce, mléko, rum, máslo, citronovou kůru a kakao. Vypracujeme hladké těsto, které se nelepí na ruce. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a přes noc uložíme do lednice.
Druhý den těsto rozdělíme na dvě poloviny a chvíli necháme změknout. Předehřejeme si troubu na 180 °C.
Na pomoučeném vále vyválíme z každé poloviny plát tenký zhruba 3 mm. Pláty potřeme povidly, posypeme nahrubo nasekanými ořechy a těsto zabalíme jako roládu.
Vymažeme a vysypeme plech nebo do něj vložíme pečící papír. Rolády položíme vedle sebe na plech a potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme zhruba 15 minut, dohněda.
Hotové rolády necháme zchladnout a poté je nakrájíme.