Svatoštěpánská husa na švestkách

Svatoštěpánská husa na švestkách

Svatoštěpánská husa na švestkách Druh jídla Maso Obtížnost Střední Příprava 3 hodiny

Tento husí recept je zcela bezlepkový, jíšku z kukuřičné mouky můžete bez obav vynechat a vypečený tuk promíchat s cibulí, ovocem a tymiánem. Cítíte, jak se vám nedělní kuchyně zalévá nasládlou vůní? Vidíte, jak se rodina olizuje až za ušima? Strávníci s prosíkem přicházejí pro přídavek? Tak směle do toho! Kdy jindy upéct husu, než v zimním čase, kdy máme chuť na teplá, vydatná jídla plná intenzivních chutí.

INGREDIENCE

středně velká husa (vykuchaná a dobře očištěná) 1
máslo 5 lžic
cibule 1 nahrubo nasekaná + 3 nakrájené na měsíčky
jalovčinek (kuliček jalovce) 5
hřebíček 4
majoránka 1 lžička
kukuřičná mouka 1 lžíce
voda 100 ml
sušené švestky (vypeckované a nakrájené na kostičky) 100 g
kyselá jablka (zbavená jádřince a nakrájená na kostičky) 2
tymián 1 snítka
sůl špetka
čerstvě mletý pepř špetka

PŘÍPRAVA RECEPTU

Troubu předehřejeme na 180 °C. Husu naporcujeme, osolíme, opepříme a osmažíme na polovině másla dozlatova. Přendáme ji do pekáče, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, jalovčinky, hřebíčky a majoránku. Podlijeme vodou. Pečeme doměkka ve vyhřáté troubě zhruba 2 hodiny, záleží na velikosti husy. 

Upečené porce husy vyjmeme a udržujeme v teple. Výpek vydusíme na tuk, zaprášíme moukou a krátce osmahneme. Vzniklou jíšku zalijeme trochou vody, promícháme a povaříme. 

Rozehřejeme zbylé máslo, přidáme cibule nakrájené na měsíčky, ovoce a snítku tymiánu. Opečeme, zalijeme šťávou a ještě chvíli povaříme. 

Porce husy dáme na talíře a podlijeme omáčkou. Můžeme podávat s malými bramborovými knedlíčky a kedlubnovým zelím.

Naše webové stránky vloží soubory cookie do vašeho prohlížeče nebo zařízení, pokud máte tuto funkci v nastavení prohlížeče aktivovanou.
Tyto soubory cookie používáme ke zlepšení funkčnosti těchto webových stránek, analýzám a pro zájmově orientovanou reklamu.

Přečtěte si více Zavřít