Tento husí recept je zcela bezlepkový, jíšku z kukuřičné mouky můžete bez obav vynechat a vypečený tuk promíchat s cibulí, ovocem a tymiánem. Cítíte, jak se vám nedělní kuchyně zalévá nasládlou vůní? Vidíte, jak se rodina olizuje až za ušima? Strávníci s prosíkem přicházejí pro přídavek? Tak směle do toho! Kdy jindy upéct husu, než v zimním čase, kdy máme chuť na teplá, vydatná jídla plná intenzivních chutí.
středně velká husa (vykuchaná a dobře očištěná) | 1 |
máslo | 5 lžic |
cibule | 1 nahrubo nasekaná + 3 nakrájené na měsíčky |
jalovčinek (kuliček jalovce) | 5 |
hřebíček | 4 |
majoránka | 1 lžička |
kukuřičná mouka | 1 lžíce |
voda | 100 ml |
sušené švestky (vypeckované a nakrájené na kostičky) | 100 g |
kyselá jablka (zbavená jádřince a nakrájená na kostičky) | 2 |
tymián | 1 snítka |
sůl | špetka |
čerstvě mletý pepř | špetka |
Troubu předehřejeme na 180 °C. Husu naporcujeme, osolíme, opepříme a osmažíme na polovině másla dozlatova. Přendáme ji do pekáče, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, jalovčinky, hřebíčky a majoránku. Podlijeme vodou. Pečeme doměkka ve vyhřáté troubě zhruba 2 hodiny, záleží na velikosti husy.
Upečené porce husy vyjmeme a udržujeme v teple. Výpek vydusíme na tuk, zaprášíme moukou a krátce osmahneme. Vzniklou jíšku zalijeme trochou vody, promícháme a povaříme.
Rozehřejeme zbylé máslo, přidáme cibule nakrájené na měsíčky, ovoce a snítku tymiánu. Opečeme, zalijeme šťávou a ještě chvíli povaříme.
Porce husy dáme na talíře a podlijeme omáčkou. Můžeme podávat s malými bramborovými knedlíčky a kedlubnovým zelím.