Grilované vepřové špízy s arašidovou omáčkou a okurkovým salátem

Grilované vepřové špízy s arašidovou omáčkou a okurkovým salátem

Druh jídla Maso Obtížnost Snadná Příprava 60 minut

Špízy jsou sázka na jistotu. Jsou jednoduché, rychle připravené, praktické. A hrozně dobré! Na špejli se skvěle hodí vepřové maso, bývá tučnější, a tak se nevysuší a zůstane pěkně šťavnaté. Koření a vůně ohně masu dodá ten správný šmrnc. Arašídová omáčka z kokosového mléka a svěží okurkový salát zakápnutý limetovou šťávou vetkne známému a všemi oblíbenému pokrmu exotický nádech.

INGREDIENCE

Maso
vepřové maso (kýta, bok, plec, krkovice) 800 g
paprika sladká mletá 1 lžička
kajenský pepř 0,5 lžičky
pepř bílý mletý 0,5 lžičky
sůl větší špetka
olivový olej 4 lžíce
limety k podávání 2

Omáčka
arašídy nesolené 150 g
kousek zázvoru kousek (asi 2 cm)
cibule 1
olivový olej 1 lžíce
chilli kousky 0,5 lžičky
kokosové mléko 150 ml
voda 100 ml
limetová šťáva pár kapek
sůl
čerstvě mletý pepř

Salát
salátová okurka 1
olivový olej 1 lžíce
limetová šťáva 1/2
sůl
čerstvě mletý pepř

PŘÍPRAVA RECEPTU

Maso nakrájíme na kostky velké asi 3 cm. Ve velké míse promícháme sladkou papriku, kajenský pepř, bílý pepř (množství podle chuti), špetku soli a olej. Ve směsi obalíme maso a necháme ho marinovat asi 30 minut (nebo v lednici až 2
hodiny).

Pokud budeme na špízy používat špejle, namočíme je do vody, aby se při pečení nespálili.

Začneme přípravou omáčky. V pánvi nasucho opražíme arašídy. Necháme je chvíli vychladnout a potom rozmixujeme najemno, pár kousků můžeme nechat nahrubo. Oloupeme zázvor a cibuli. Oloupaný zázvor nastrouháme, cibuli najemno
nakrájíme. V pánvi po arašídech rozehřejeme olej, vsypeme na něj zázvor a cibuli, opečeme je dozlatova. Přidáme chilli vločky, promícháme. Přilijeme kokosové mléko a vodu, osolíme, opepříme a vaříme na středním stupni zhruba 5 minut do zhoustnutí. Nakonec vmícháme arašídy a dochutíme limetovou šťávou.

Salát připravíme tak, že okurku nakrájíme na plátky tenké zhruba 3 mm. V misce prošleháme olej s limetkovou šťávou, špetkou soli a pepře. Vzniklou zálivku přelijeme přes okurku a pořádně promícháme.

Rozehřejeme gril (nebo předehřejeme troubu na 190 ° C). Maso napícháme na špízové ​​jehly nebo špejle a upečeme ho doměkka, trvá to asi 15-20 minut. Je třeba ho pravidelně otáčet.

Grilované špízy podáváme s arašídovou omáčkou, okurkovým salátem a měsíčky limet na zastříknutí.

Naše webové stránky vloží soubory cookie do vašeho prohlížeče nebo zařízení, pokud máte tuto funkci v nastavení prohlížeče aktivovanou.
Tyto soubory cookie používáme ke zlepšení funkčnosti těchto webových stránek, analýzám a pro zájmově orientovanou reklamu.

Přečtěte si více Zavřít