Špízy jsou sázka na jistotu. Jsou jednoduché, rychle připravené, praktické. A hrozně dobré! Na špejli se skvěle hodí vepřové maso, bývá tučnější, a tak se nevysuší a zůstane pěkně šťavnaté. Koření a vůně ohně masu dodá ten správný šmrnc. Arašídová omáčka z kokosového mléka a svěží okurkový salát zakápnutý limetovou šťávou vetkne známému a všemi oblíbenému pokrmu exotický nádech.
Maso | |
vepřové maso (kýta, bok, plec, krkovice) | 800 g |
paprika sladká mletá | 1 lžička |
kajenský pepř | 0,5 lžičky |
pepř bílý mletý | 0,5 lžičky |
sůl | větší špetka |
olivový olej | 4 lžíce |
limety k podávání | 2 |
Omáčka | |
arašídy nesolené | 150 g |
kousek zázvoru | kousek (asi 2 cm) |
cibule | 1 |
olivový olej | 1 lžíce |
chilli kousky | 0,5 lžičky |
kokosové mléko | 150 ml |
voda | 100 ml |
limetová šťáva | pár kapek |
sůl | |
čerstvě mletý pepř | |
Salát | |
salátová okurka | 1 |
olivový olej | 1 lžíce |
limetová šťáva | 1/2 |
sůl | |
čerstvě mletý pepř |
Maso nakrájíme na
kostky velké asi 3 cm. Ve velké míse promícháme sladkou papriku, kajenský pepř,
bílý pepř (množství podle chuti), špetku soli a olej. Ve směsi obalíme maso a
necháme ho marinovat asi 30 minut (nebo v lednici až 2
hodiny).
Pokud budeme na špízy používat špejle, namočíme je do vody, aby se při pečení
nespálili.
Začneme přípravou omáčky. V pánvi nasucho opražíme arašídy. Necháme je chvíli
vychladnout a potom rozmixujeme najemno, pár kousků můžeme nechat nahrubo.
Oloupeme zázvor a cibuli. Oloupaný zázvor nastrouháme, cibuli najemno
nakrájíme. V pánvi po arašídech rozehřejeme olej, vsypeme na něj zázvor a
cibuli, opečeme je dozlatova. Přidáme chilli vločky, promícháme. Přilijeme
kokosové mléko a vodu, osolíme, opepříme a vaříme na středním stupni zhruba 5
minut do zhoustnutí. Nakonec vmícháme arašídy a dochutíme limetovou šťávou.
Salát připravíme tak, že okurku nakrájíme na plátky tenké zhruba 3 mm. V misce
prošleháme olej s limetkovou šťávou, špetkou soli a pepře. Vzniklou zálivku
přelijeme přes okurku a pořádně promícháme.
Rozehřejeme gril (nebo předehřejeme troubu na 190 ° C). Maso napícháme na
špízové jehly nebo špejle a upečeme ho doměkka, trvá to asi 15-20 minut. Je
třeba ho pravidelně otáčet.
Grilované špízy podáváme s arašídovou omáčkou, okurkovým salátem a měsíčky
limet na zastříknutí.