Jihoamerická chimichurri omáčka

Jihoamerická chimichurri omáčka

Druh jídla Bezmasá jídla Obtížnost Snadná Příprava 15 minut

Chimichurri (čtěte jako čimičuri) je bylinková omáčka ke grilovanému masu, která pochází z Jižní Ameriky. Základem této studené omáčky je hladkolistá petržel, čerstvé oregano, česnek, rostlinný olej, ocet. A chilli paprička! Je to rychlovka – do mixéru naházíte byliny, co vám zrovna rostou na zahradě nebo na balkoně v truhlíku, zakápnete je octem a citronem a je hotovo. Chimichurri se hodí hlavně k červenému masu, v Argentině se podává k vyzrálému hovězímu, které se pomalu griluje na dřevě a posléze jen posype vločkovou solí. Maso s omáčkou můžete doplnit opečenými brambory. Chimichurri je ale výborná také k rybám, krevetám nebo zelenině.

INGREDIENCE

hladkolistá petržel 1 svazek
čerstvý koriandr půl svazku
čerstvé oregano 1 lžíce
česnek 3 stroužky
chilli kousky 1 lžička
červený vinný ocet 2 lžíce
extra panenský olivový olej 3 lžíce
limetová šťáva 2 lžíce
sůl
pepř

PŘÍPRAVA RECEPTU

V mixéru typu kutr rozmixujeme dohromady všechny suroviny. Měla by vzniknout hrubší pasta. Podle potřeby omáčku dochutíme a hned podáváme.