Bezinková povidla se skořicí a hřebíčkem

Bezinková povidla se skořicí a hřebíčkem

Druh jídla Bezmasá jídla Obtížnost Snadná Příprava

„Před heřmánkem smekni, před bezinkou klekni,“ říká jedno moudré české rčení. Bez černý je jednou z prvních léčivých bylin, které lze na jaře sbírat. V podzimním a zimním období nasušené květy po zalití horkou vodou nádherně ožijí a pomohou nám vypořádat se s nachlazením. Když bezové květy dozrají v plody, nádherně se zbarví do fialova. Svou barvou trochu připomínají švestky – a také se z nich dají vyrobit chuťově úžasná povidla. Plody je třeba tepelně upravit, abychom je zbavili přirozeně projímavých účinků.

INGREDIENCE

bezinky 500 g
cukr 250 g
skořice mletá 1 lžička
hřebíček mletý 0,5 lžičky

PŘÍPRAVA RECEPTU

Uděláme si procházku krajinou a nasbíráme při ní trsy bezinek. Bezové plody sbíráme na místě odlehlém provozu, abychom nemuseli bezinky mýt.  

Kuličky z trsů očešeme pomocí vidličky do hrnce. K bezinkám přisypeme cukr. Vaříme na středním plameni, kuličky mezitím mačkáme a promícháváme s cukrem.  

Hmotu vaříme asi 1 hodinu, průběžně dobře mícháme. Ke konci vaření přisypeme skořici a hřebíček.  

Zhoustlá povidla nalijeme ještě horká do předem připravených sklenic, které musí být dobře umyté a oschlé. Sklenice důkladně zavřeme víčky a uchováváme v chladu.