Pečená rajčata naložená v oleji doporučujeme mít vždy po ruce. Můžete jimi ozdobit chlebíčky s domácí pomazánkou, přiložíte je k pečenému masu, vytvoříte z nich bleskovou, avšak famózní omáčku na špagety nebo s jejich pomocí dochutíte salát či zeleninovou polévku. Až je jednou ochutnáte, stanou se v kuchyni vaším věrným společníkem. Pěstujte na zahradě vlastní rajčata – už jen proto, abyste si mohli olizovat prsty po téhle pochoutce!
Předem si připravíme 4–8 zavařovacích sklenic s víčkem, které důkladně vymyjeme horkou vodou a necháme uschnout na čisté utěrce. Čisté sklenice jsou při nakládání zeleniny opravdu důležité, předejdeme tak plesnivění výrobku.
Nakládat můžeme rajčata ve slupce či bez ní. Pokud se rozhodneme rajčata nakládat bez slupky, musíme je nejdříve slupky zbavit. Rajčata vložíme do mísy a zalijeme vroucí vodou, poté je vyjmeme a ponoříme do studené vody. Slupka se začne sama odlupovat a půjde ji sundat velmi snadno. Pokud nám slupka rajčat nevadí, tento krok přeskočíme.
Předehřejeme
troubu na 180 °C. Rajčata rozkrojíme na poloviny a rovnoměrně vyskládáme na
plech tak, aby byly řezem otočené nahoru. Plech vložíme do trouby a pečeme asi
40 minut.
Mezitím oloupeme česnek, utřeme ho v hmoždíři se solí a potřeme jím upečená rajčata. Dobře je osolíme a posypeme tymiánem.
Takto ochucená rajčata znovu spojíme k sobě a naplníme jimi předem připravené sklenice. Sklenice zalijeme olivovým olejem, zavíčkujeme a skladujeme v lednici.
TIP: Dáváme pozor, aby byla rajčata ve sklenici vždy ponořená v oleji, díky tomu prodloužíme jejich trvanlivost. Olej, který po zkonzumovaných rajčatech zbyde, nese jejich chuť. Používáme ho třeba na dochucení salátů nebo jím pokapeme opečený chléb.