Pečená zelenina z jednoho pekáče je stále trochu Popelkou, ale jen proto, že není tak známá. Voňavější, barevnější, variabilnější, jednodušší a zdravější jídlo přitom skoro neexistuje. Než se předehřeje trouba, očistíte a nakrájíte libovolnou zeleninu, podtrhnete její chuť olivovým olejem a kořením a než se upeče, máte půlhodinky klídek. Indické koření Garam masala s kořenovou zeleninou výtečně ladí, jeho nasládlá, a přesto pikantní a zemitá chuť zvýrazňuje stejné tóny zeleniny. Doplňte ji grilovanými klobáskami, pečeným kuřetem či panenkou, hromadou zahradních bylinek nebo oblíbeným sýrem.
mrkev | 4 ks |
petržel | 2 ks |
máslová dýně nebo Hokkaido | 1 ks |
brambory typu A | 4 ks |
cibule | 2-4 ks |
česnek | 1 palice |
olivový olej | 6 lžic |
kořenicí směs garam masala | 2 lžíce |
sůl | 1/2 lžičky |
1. Troubu předehřejte na 200 °C. Zeleninu omyjte, očistěte a nakrájejte na větší, zhruba stejné kusy. Česnek rozdělte na stroužky, ale neloupejte je. Vše vsypte do zapékací mísy nebo pekáče.
2. V misce promíchejte olivový olej s kořením garam masala a solí. Přelijte přes zeleninu a znovu promíchejte.
3. Pečte v předehřáté troubě 35–45 minut podle velikosti kousků. Občas promíchejte.