Cassoulet z Provence

Cassoulet z Provence

Cassoulet z Provence Druh jídla Maso Obtížnost Snadná Příprava 210 minut

Jih Francie voní levandulí, cypřiši, rozmarýnem, tymiánem a dalšími bylinkami, které tak báječně doplní maso, ryby i zeleninu. Není divu, že odtud pochází nejslavnější francouzská směs koření. Provensálské bylinky dodávají chuť i této regionální specialitě, která se díky své jednoduché přípravě a lahodnému spojení tučného a jemného masa a fazolí rozšířila do celého světa. Cassoulet dostal jméno podle hrnce, ve kterém se všechno peče.

INGREDIENCE

bílé fazole (cannelini) 250 g
sádlo 1 lžíce
vepřová kotleta/kýta 200 g
kuřecí stehna 4-6 ks
olivový olej 4 lžíce
kořeněné klobásky 4-12 ks
cibule 1 ks
mrkev 1 ks
řapíkatý celer 2 řapíky
česnek 6 stroužků
Provensálské bylinky 1 lžíce
bobkový list 2 ks
sůl
čerstvě mletý pepř

PŘÍPRAVA RECEPTU

1. Fazole namočte přes noc do vody. Druhý den vodu slijte, zalijte je 1 l čisté vody, přidejte k nim sádlo a uvařte doměkka, trvá to zhruba 45 minut.

2. Plátky vepřového masa osolte, opepřete a nařízněte po krajích, aby se při pečení nekroutily. Kuřecí stehna rozdělte na dvě části – na paličku a na horní stehno.

3. V hrnci vhodném do trouby rozehřejte olej a postupně v něm opečte kotlety a kuřecí stehna ze všech stran dozlatova. Nechte je opékat zhruba 2–3 minuty z každé strany, až se maso odlepí ode dna a půjde snadno otočit. Opečte z druhé strany a vyjměte na talíř. Stejně opečte i klobásky.

4. Mezitím očistěte zeleninu a nakrájejte ji nadrobno. Troubu předehřejte na 150 °C.

5. Zeleninu vsypte do prázdného hrnce s tukem a opékejte dozlatova za občasného míchání, zhruba 2–4 minuty. Posypte provensálskými bylinkami a promíchejte.

6. Vraťte do hrnce opečené maso, přidejte uvařené fazole i s vývarem a bobkový list a přiveďte k varu. Osolte, opepřete, zlehka promíchejte a vložte do trouby. Pečte při nižší teplotě 2 hodiny, až maso změkne. Podle potřeby přilévejte vodu, případně promíchejte. Pečte, až maso změkne a tekutina se téměř odpaří a vznikne lahodná hustá šťáva.

7. Ihned podávejte s čerstvým pečivem.