Bobkový list
Bobkový list má dlouhou minulost plnou legend. Řekové věřili, že to je posvátná rostlina, a tak vznikl zvyk dávat vavřínové koruny z bobkových listů pro vítěze, básníky a císaře. Bobkový list ze stromu vavřínu má kořennou chuť s nádechem citrusů. Vhodný je především do marinád a kyselých jídel. Přidává se jak do pikantních masových a rybích pokrmů, tak do omáček na těstoviny, a dokonce i do sladkých nákypů. Výtečnou chuť dodá luštěninovým polévkám. Používá se při nakládání zeleniny, červené řepy, hub nebo fazolí. Jediný lístek vavřínu dodá jídlu výraznou speci˹ckou chuť.
Popis rostliny
Bobkový list roste na vavřínu vznešeném, též nazývaném ušlechtilý. Jedná se o vysoký stálezelený strom, který roste až do výšky 18 m. Vavřín má žluté čí zelenobílé listy, ze kterých rostou tmavé zeleno˹alové bobule obsahující semínko. Dospělé listy dosahují šířky 3 až 4 centimetrů a délky 6 až 12 cm.
Historie a původ
Vavřín pochází ze Středomoří. V dřívějších dobách bylo v oblasti Středomoří vlhčí klima, proto zde rostlo mnoho vavřínců a vytvářely vavříncové lesy. Před deseti tisíci lety se klimatické podmínky změnily a postupně vavřínce nahradily jiné rostliny. Bobkový list byl oslavován Řeky a Římany, kteří považovali tuto rostlinu za symbol moudrosti, míru, vítězství a ochrany. To je důvod, proč řečtí a římští učenci jsou vyobrazeni s věncem na hlavě vyrobeným z listů vavřínu. Bobkový list byl jeden ze symbolů spojených s řeckým bohem Apollónem, který byl jedním z nejdůležitějších bohů v řecké mytologii. Apollón nosil na hlavě vavřínový věnec jako symbol neopětované lásky od nymfy Dafné, která se proměnila ve strom, když se před Apollónem snažila ukrýt. Řečtí a římští politici a váleční hrdinové byli také zdobeni vavřínovými věnci na počest jejich slávy a vítězství. Z tohoto zvyku vzniklo přísloví „usnout na vavřínech“. Vavřínové věnce nosili také vítězové sportovních akcí.
Chuť a vůně
Bobkový list je ze stromu vavřínu, má kořennou a mírně nahořklou chuť s nádechem citrusů. Po sušení získá vůni podobnou oreganu a tymiánu.
Použití v kuchyni
Bobkový list se používá téměř v každé kuchyni, ale možná nejoblíbenější je ve francouzské a středomořské kuchyni. Lesklé, tmavě zelené bobkové listy mohou být použity čerstvé. Nicméně, nejlépe chutnají usušené, protože ztratí hořkost a zároveň si stále zachovají příjemné aroma. Bobkový list je vhodný především do marinád a kyselých jídel. Přidává se jak do pikantních masových a rybích pokrmů, tak do omáček na těstoviny, a dokonce i do sladkých nákypů. Výtečnou chuť dodá luštěninovým polévkám. Používá se při nakládání zeleniny, červené řepy, hub nebo fazolí. Jediný lístek vavřínu dodá jídlu výraznou specifickou chuť.
Bobkový list je také nezbytnou součástí mnoha klasických omáček, jako je rajčatová omáčka nebo bešamel. Bobkové listy se přidávají k pokrmům z mořských plodů. Skvěle dochutí i rýži nebo zeleninové pokrmy. Jsou také součástí bouquet garni, což je svazek bylinek nejčastěji převázaný provázkem. Svazek obvykle obsahuje petržel, tymián, šalvěj, saturejku, rozmarýn nebo bazalku. Používá se k přípravě vývarů a dušených pokrmů. Bobkový list výborně dochutí i sladké pokrmy ze smetany nebo anglický pudink. Ze sušených listů se mohou připravovat také bylinné čaje. Pro dochucení pokrmů je možné využít i plody vavřínu.
Bobkový list je také nezbytnou součástí mnoha klasických omáček, jako je rajčatová omáčka nebo bešamel. Bobkové listy se přidávají k pokrmům z mořských plodů. Skvěle dochutí i rýži nebo zeleninové pokrmy. Jsou také součástí bouquet garni, což je svazek bylinek nejčastěji převázaný provázkem. Svazek obvykle obsahuje petržel, tymián, šalvěj, saturejku, rozmarýn nebo bazalku. Používá se k přípravě vývarů a dušených pokrmů. Bobkový list výborně dochutí i sladké pokrmy ze smetany nebo anglický pudink. Ze sušených listů se mohou připravovat také bylinné čaje. Pro dochucení pokrmů je možné využít i plody vavřínu.
Skladování
Usušené bobkové listy jsou silně aromatické. Bobkový list skladujte nejlépe ve vzduchotěsné skleněné nádobě na suchém místě a mimo dosah přímého slunečního svitu.