Steak s karamelizovanou cibulí na chlebu

Steak s karamelizovanou cibulí na chlebu

Druh jídla Maso Obtížnost Snadná Příprava 20 minut

Obložený chléb v mnohých domácnostech představuje obyčejnou rychlou večeři v pracovním týdnu, kdy se nám většinou nechce vařit zdlouhavá a komplikovaná jídla. Vy si teď ale můžete připravit luxusní obdobu takového chlebu – a pořádně si ji vychutnat o víkendu během pomalého večera u ohně. Nažhavte gril, pořádný hovězí steak a sladká karamelizovaná cibulka čeká!

INGREDIENCE

menší červená cibule 2
olivový olej 3 lžíce
nastrouhaný muškátový oříšek 0,5 lžičky
mleté nové koření 0,5 lžičky
červený vinný ocet 1 lžíce
třtinový cukr 1 lžíce
suché červené víno 50 ml
hovězí flank steak 1 (zhruba 150 g)
chleba 2 plátky
směs salátů nebo rukoly 1 hrst
sůl
čerstvě mletý pepř

PŘÍPRAVA RECEPTU

Cibuli oloupeme, nakrájíme ji na tenké plátky a opečeme na středním vyšším stupni na asi 2 lžících olivového oleje. Jakmile změkne, přisypeme k ní muškátový oříšek a nové koření a zastříkneme ji vinným octem. Necháme ocet odpařit, vsypeme k němu cukr a mícháme. Až se cukr začne rozpouštět a cibule karamelizovat, podlijeme vínem. Vaříme doměkka, cibule se krásně rozvoní.  

Maso potřeme z obou stran olejem, osolíme ho, opepříme a opečeme na rozpáleném grilu či pánvi zhruba 2 minuty z každé strany. Opečené maso přesuneme do trouby předehřáté na 80 °C a 5 minut ho dopékáme. Poté maso vyjmeme z trouby a necháme ho pár minut odpočinout. Následně ho po vláknu nakrájíme na tenké plátky.  

Chléb potřeme cibulovou marmeládou, obložíme nakrájeným steakem a salátem, zlehka osolíme a opepříme.

Naše webové stránky vloží soubory cookie do vašeho prohlížeče nebo zařízení, pokud máte tuto funkci v nastavení prohlížeče aktivovanou.
Tyto soubory cookie používáme ke zlepšení funkčnosti těchto webových stránek, analýzám a pro zájmově orientovanou reklamu.

Přečtěte si více Zavřít