Thajské masové špízy na citronové trávě s bylinami

Thajské masové špízy na citronové trávě s bylinami

Druh jídla Maso Obtížnost Snadná Příprava 45 minut + odležení 1 hodina

Vynikající! Tohle jídlo si na tuty zamilujete. Možná jste si na něm v podobné úpravě už někdy pochutnali v asijském bistru – teď ho pro svou rodinu a přátele můžete připravit i vy sami. Dejte si tu práci a zkuste sehnat asijské bylinky uvedené v receptu – dodávají pokrmu totiž tu správnou exotickou chuť. Na malém městě vás to možná bude stát větší úsilí, ale v nějaké asijské večerce byste byliny mohli ukořistit. Na jejich chuť si třeba ze začátku budete muset zvyknout, ale uvidíte, že ve finále si je zamilujete. A až zjistíte, že si asijské bylinky lze jednoduše vypěstovat na záhonku či v truhlíku na balkoně i v místních podmínkách, už nebudete chtít jinak!

INGREDIENCE

Špízy
vepřové maso (kýta, plec, mleté) 400 g
hovězí maso (plec, roštěnec, mleté) 200 g
citronová tráva 4 stonky
jarní cibulka 1
česnek 2 stroužky
čerstvý zázvor kousek (asi 4 cm)
mleté chilli 1 lžička
mletý římský kmín 1 lžička
mletý koriandr 1 lžička
rybí omáčka 1 lžička

Omáčka
rýžový ocet 1,5 lžíce
rybí omáčka 1 lžíce
voda 100 ml
palmový / třtinový cukr 1 lžíce
limetová šťáva 1 lžíce
červená chilli paprička 1

K podávání
perila 1 hrst
thajská bazalka 1 hrst
čerstvý koriandr 1 hrst
ledový salát polovina hlávky
salát pak choi 6 listů

PŘÍPRAVA RECEPTU

Maso umeleme najemno (lze rovnou koupit i mleté maso) a dáme ho do větší mísy. 

Z citronové trávy odsekneme špičku (asi 1 cm), zmáčkneme ji plochou stranou nože a nasekáme nadrobno. Zbylé stonky namočíme do vody a necháme okapat.  

Jarní cibulku nasekáme najemno, česnek oloupeme a nadrobno nakrájíme, zázvor nebo galangal také oloupeme a nastrouháme najemno. Vše přidáme k masu, přisypeme římský kmín, koriandr, chilli, přilijeme rybí omáčku. Pořádně promícháme. Zakryjeme potravinářskou fólií a dáme na 1 hodinu odpočinout do lednice.  

Masovou směs rozdělíme na čtvrtiny, z každé tvarujeme kousky o velikosti vejce, které posléze napichujeme na citronovou trávu. Masové špízy upečeme na grilu. Trvá to zhruba 5–8 minut z každé strany. Pokud nemáme gril, můžeme špízy upéct v troubě předehřáté na 200 °C zhruba 10–15 minut, v polovině pečení je otočíme.  

Na omáčku smícháme rýžový ocet s rybí omáčkou, vodou a cukrem. Mícháme, až se cukr rozpustí. Dochutíme limetovou šťávou a nadrobno nasekanou chilli papričkou.  

Špízy podáváme se zelenými listy tak, že maso stáhneme z citronové trávy, zabalíme ho do listů a namáčíme do omáčky.

Naše webové stránky vloží soubory cookie do vašeho prohlížeče nebo zařízení, pokud máte tuto funkci v nastavení prohlížeče aktivovanou.
Tyto soubory cookie používáme ke zlepšení funkčnosti těchto webových stránek, analýzám a pro zájmově orientovanou reklamu.

Přečtěte si více Zavřít