Rybízová šťáva s bílým pepřem

Rybízová šťáva s bílým pepřem

Druh jídla Bezmasá jídla Obtížnost Snadná Příprava 1 hodina (odležení 3–4 dny)

Když se podaří sezóna a červené i černé kuličky rybízu pořádně obalí keře na zahrádkách, mnohdy nevíme, co s bohatou úrodou. Rybíz jen tak do pusy, potom do koláčů… a jak dál zpracovat úrodu? Asi žádné rodině se totiž nepodaří všechen ten zdraví prospěšný rybíz nabitý vitaminem C sníst čerstvý. Zkuste rybízový sirup, díky kterému si letní ovoce můžete v tekuté formě dopřát i později v zimních měsících. Neomezujte se jen na červený rybíz, skvělá je šťáva také z černého nebo bílého rybízu či jejich kombinace. Bílý pepř, který není tak silný jako pepř černý, krásně podpoří výraznou chuť rybízové šťávy.

INGREDIENCE

rybíz 6 kg
krupicový cukr 4 kg (dle kyselosti ovoce)
pepř bílý mletý špetka

PŘÍPRAVA RECEPTU

Rybíz omyjeme, zbavíme stopek a rozmačkáme v míse. Přelijeme ho do kameninového hrnce nebo velké sklenice, zasypeme 200 g cukru a promícháme. Nádobu zakryjeme plátýnkem, které převážeme kolem hrdla provázkem. Necháme 3–4 dny odležet v chladu, dvakrát za den promícháme. Poté necháme překapat přes plátýnko do hrnce. 

Do šťávy vmícháme zbylý cukr, zahříváme a sbíráme pěnu. Povaříme zhruba 20 minut. Ke konci vaření dochutíme špetkou bílého pepře. 

Nalijeme do čistých sklenic a pevně je uzavřeme. K pití ředíme podle chuti, zhruba v poměru 1 lžíce šťávy na 250 ml vody. 

Tip: Jakmile šťáva projde varem, můžeme do ní podle chuti přidat ještě šťávu z jednoho pomeranče.

Naše webové stránky vloží soubory cookie do vašeho prohlížeče nebo zařízení, pokud máte tuto funkci v nastavení prohlížeče aktivovanou.
Tyto soubory cookie používáme ke zlepšení funkčnosti těchto webových stránek, analýzám a pro zájmově orientovanou reklamu.

Přečtěte si více Zavřít