Pepř bílý
Popis rostliny
Historie a původ
Pepř se používá v kuchyních po celém světě. Pepř byl odpradávna nejvzácnějším kořením, se kterým se obchodovalo. Poprvé ho do Evropy přivezl Alexandr Makedonský po svém tažení do Indie. V období zámořských objevů se stal pepř jedním z hlavních motivačním faktorů k námořním výpravám na východ. Pepř jednoznačně ovlivnil vývoj dějin a byl příčinou nespočtu válek. Bez velké poptávky o toto koření by nikdy nevznikly velké koloniální říše. Pepř byl ve své době stejně ceněný jako zlato. Znali ho již staří Římané, kteří používali trochu jinou odrůdu, piper longum, ta je jemnější než dnešní černý pepř.
V průběhu staletí byl pepř dovážen do Evropy přes obchodní trasy, které kontrolovali Arabové. Po pádu Byzantské říše se postupně staly centrem evropského obchodu s kořením Benátky. Pepř byl dokonce oblíbenější než skořice a hřebíček. Monopol Benátek se zhroutil až poté, co portugalský námořník Vasco da Gama objevil námořní trasu do Indie, kde se pepř vyskytoval hojně. Původní domovinou pepře je jižní Indie a Kambodža. Pepř je v dnešní době při vaření nepostradatelný.Chuť a vůně
Použití v kuchyni
Pepř je univerzálním kořením, se kterým lze ochutit různé pokrmy. Jedná se o základní koření, které nechybí v žádné kuchyni. Bílý pepř se používá k přípravě světlých omáček, smetanových polévek, salátů, pomazánek, ryb a tvarohových i vajíčkových pokrmů. Vhodný je také pro bílá masa a drůbež. Chuť pepře je nejvýraznější, pokud jsou bobule čerstvě rozdrcené. Bílý pepř je vhodný také do majonéz, plněných masových výrobků, marinád nebo paštik.
Při přípravě jídel se můžete setkat s barevným pepřem, což je směs černého, bílého, zeleného a červeného pepře. Barevný pepř se hodí do všech pokrmů, kde chceme dosáhnout výraznější, plné a aromatické chuti. Má velmi široké uplatnění od předkrmů, přes pomazánky a polévky až k masovým pokrmům i omáčkám. Výraznou chuť této směsi oceníte především na kvalitním mase. Vyzkoušejte ji na hovězí steaky, plátky tuňáka či lososa.