Zkuste na Vánoce upéct něco netradičního! Tento tradiční italský dort s pepřem určitě stojí za ochutnání. Vznikl v Toskánsku, jeho kořeny sahají až do raného 13. století. Je výrazně kořeněný, aromatický, plný křupavých ořechů a měkkých sušených fíků. Zajímavá kombinace chutí vás zaručeně dostane! Výtečná je i neobvyklá struktura dortu, která je příjemně žvýkavá. Dort v troubě hlídejte, abyste ho nepřepekli, byl by vysušený.
lískové ořechy | 150 g |
mandle loupané | 140 g |
sušené fíky | 240 g |
polohrubá mouka | 100 g |
nepražené kakao | 2 lžíce |
drcený fenykl | 2 ¼ lžičky |
mletá skořice | ½ lžičky |
mletý bílý pepř | ¼ lžičky |
mletý zázvor | ¼ lžičky |
drcený koriandr | ¼ lžičky |
strouhaný muškátový oříšek | ¼ lžičky |
mletý hřebíček | špetka |
strouhaná kůra z chemicky neošetřeného pomeranče | 1 |
krupicový cukr | 120 g |
med | 200 g |
Troubu předehřejeme na 180 °C, dva plechy vyložíme pečicím papírem. Lískové oříšky rozložíme na jeden plech, mandle na druhý a nasucho je opražíme ve vyhřáté troubě asi 8–10 minut, až ořechy začnou zlátnout. Opražené lískové oříšky nasypeme do utěrky. Ještě horké je v utěrce promneme, zbavíme je tak slupek. Teplotu v troubě snížíme na 150 °C.
Otevírací dortovou formu vyložíme pečicím papírem. Fíky nakrájíme nadrobno a v míse je promícháme s lískovými ořechy, mandlemi, moukou, kakaem, kořením a pomerančovou kůrou.
Ve větší pánvi rozehřejeme cukr s medem, až se cukr rozpustí a začne bublat. Necháme sirup povařit 15 vteřin, poté pánev odstavíme z plamene. Do horkého cukerného roztoku vsypeme ořechovou směs a rychle promícháme. Přesuneme těsto do připravené formy, povrch uhladíme špachtlí.
Dort pečeme v troubě předehřáté na 150 °C zhruba 45 minut. Těsto bude bublat po celém povrchu, ale pak zpevní. Po vytažení z trouby dort necháme zcela zchladnout.
Vychladlý dort vyndáme z formy, odstraníme z něj pečicí papír a nakrájíme ho mokrým ostrým nožem na tenké plátky. Dobře zabalený dort vydrží v pokojové teplotě až 1 měsíc.