Spekulky, předvánoční kořeněné cukroví

Spekulky, předvánoční kořeněné cukroví

Druh jídla Pečení Obtížnost Snadná Příprava 1 hodina

Vznik názvu tohoto kořeněného adventního cukroví není zcela znám. Spekulky vznikly z německého slova Speculatis, což poukazuje na holandské jméno Speculaas, tedy na svatého Mikuláše. Můžeme se také podívat do latiny, prastarého, avšak stále velmi používaného jazyka. V latinských slovnících najeme slovo speculum, které znamená zrcadlo či odraz v něm. Ať už je název odvozen z jednoho, nebo druhého směru, jisté je, že spekulky ke sváteční atmosféře předvánočního času patří. Jsou totiž plné koření, které zahřeje a potěší na jazyku.

INGREDIENCE

mouka hladká 250 g
kypřicí prášek ½ lžičky
třtinový cukr 125 g
vanilkový cukr 1 sáček
mletá skořice 1 lžička
mletý hřebíček ½ lžičky
mletý kardamom ½ lžičky
mletý muškátový květ špetka
vejce 1
máslo 75 g
mleté mandle 75 g
mandlové lupínky 50 g

PŘÍPRAVA RECEPTU

Mouku promícháme s práškem do pečiva. Oba cukry, koření a vejce společně prošleháme. K vaječné směsi přimícháme trochu mouky, aby vzniklo hustější těstíčko.  

Do těstíčka nakrájíme máslo, přisypeme mleté mandle a zpracujeme hladké těsto. Pokud se lepí, uložíme ho na chvíli do lednice.  

Troubu předehřejeme na 175 °C.  

Na vál nasypeme mandlové lupínky a vyválíme na nich těsto na plát silný 3–4 mm.  

Vykrajujeme libovolné tvary a skládáme je na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme v předehřáté troubě zhruba 10 minut dohněda.

Naše webové stránky vloží soubory cookie do vašeho prohlížeče nebo zařízení, pokud máte tuto funkci v nastavení prohlížeče aktivovanou.
Tyto soubory cookie používáme ke zlepšení funkčnosti těchto webových stránek, analýzám a pro zájmově orientovanou reklamu.

Přečtěte si více Zavřít