Název pochází z německého slova Speculatis, což poukazuje na holandské jméno Speculaas, tedy na svatého Mikuláše. Můžeme se také podívat do latiny, prastarého, avšak stále velmi používaného jazyka. V latinských slovnících najeme slovo speculum, které znamená zrcadlo či odraz v něm. Ať už je název odvozen z jednoho, nebo druhého směru, jisté je, že sušenky ke sváteční atmosféře předvánočního času patří. Jsou totiž plné koření, které zahřeje a potěší na jazyku.
mouka hladká | 250 g |
kypřicí prášek | ½ lžičky |
třtinový cukr | 125 g |
vanilkový cukr | 1 sáček |
mletá skořice | 1 lžička |
mletý hřebíček | ½ lžičky |
mletý kardamom | ½ lžičky |
mletý muškátový květ | špetka |
vejce | 1 |
máslo | 75 g |
mleté mandle | 75 g |
mandlové lupínky | 50 g |
Mouku promícháme s práškem do pečiva. Oba cukry, koření a vejce společně prošleháme. K vaječné směsi přimícháme trochu mouky, aby vzniklo hustější těstíčko.
Do těstíčka nakrájíme máslo, přisypeme mleté mandle a zpracujeme hladké těsto. Pokud se lepí, uložíme ho na chvíli do lednice.
Troubu předehřejeme na 175 °C.
Na vál nasypeme mandlové lupínky a vyválíme na nich těsto na plát silný 3–4 mm.
Vykrajujeme libovolné tvary a skládáme je na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme v předehřáté troubě zhruba 10 minut dohněda.