Znáte jedlové šišky? Tento moučníkový skvost najedete v Schichtově kuchařce. Více než 100 let starý recept je překvapivě nadčasový. No jistě, vždyť chutě nestárnou. Křehké a nadýchané pečivo s minimem ingrediencí vás potěší na Štědrý den i o adventu. Navíc díky němu využijete bílky, které často zbydou z jiných druhů vánočního cukroví.
vaječný bílek | 4 |
sůl | špetka |
třtinový cukr moučkový | 250 g |
mleté lískové ořechy | 250 g |
strouhanka | 1 hrst |
kůra z bio citronu | 1 |
skořice mletá | 1 lžička |
čokoládový nebo kakaový krém na slepení | |
máslo na vymazání plechu | |
Nejprve ušleháme bílky na tuhý sníh, do kterého postupně, pomalu a opatrně přimícháme cukr, oříšky, strouhanku, citronovou kůru a skořici.
Předehřejeme troubu na 160 °C. Plech vymažeme máslem či vyložíme pečícím papírem.
Připravíme si lžíci a vařečku, pomocí kterých budeme na plech tvarovat jedlové šišky.
Plný plech vložíme do předehřáté trouby a šišky pečeme asi 10 minut.
Jen co šišky vychladnou, můžeme je potřít čokoládovým nebo kakaovým krémem. Dobře budou chutnat ale i samotné.