Když jsem při své cestě za kořením doletěla po 15 hodinách do indického přístavního města Kočín a dorazila do krásného koloniálního hotelu, bylo venku 35 stupňů ve stínu a já měla obrovskou žízeň. Všude voněl růžový olej a portýr mi přinesl vlhký ručník k osvěžení a doušek té nejlepší limonády, jakou jsem kdy měla. Jemnou limetkovou limonádu s kardamomem. Bylo rovníkové léto a mé srdce hořelo. Hořelo láskou k tomuto exotickému koření a sirupu, kterým okouzlíte každého.
tobolka kardamomu | 1 hrst |
krupicový cukr | 200 g |
voda | 250 ml |
limeta | 2 |
1. Na pánvi orestujte nasucho tobolky kardamomu, během 1 minuty se uvolní vůně.
2. V hrnci povařte cukr s vodou, až se cukr rozpustí na sirup. Přidejte kardamom, nechte 2 minuty probublávat a vmíchejte limetkovou šťávu. Nechte vychladnout a uložte do lednice na 3 dny.
3. Sceďte a uchovejte až 14 dní v chladničce. Servírujte s perlivou vodou a čerstvou limetou.