Perníková bábovka

Perníková bábovka

Druh jídla Pečení Obtížnost Snadná Příprava 60 minut

Jestli hledáte recept na speciální bábovku,čtěte dál. Bábovky patří k české tradici. Na venkově se za starých časů pekla bábovka jako kynutý koláč s otvorem uvnitř. Dnes bábovku poznáme podle specifického tvaru, který určují různé druhy a styly bábovkových forem. Je to taková nedělní klasika. Co ale zkusit bábovku trochu okořenit? Kombinace perníkového koření, zázvoru a skořice se skvěle hodí pro sychravý podzim a studená zimní odpoledne.

INGREDIENCE

Těsto
zakysaná smetana 150 g
vejce 4
melasa 80 g
třtinový cukr 100 g
olivový / jiný rostlinný olej 60 ml
strouhaný zázvor 1 lžíce
špaldová mouka 375 g
kypřicí prášek do pečiva 1 sáček
jedlá soda 3⁄4 lžičky
mletý zázvor 1 lžíce
mletá skořice 1⁄4 lžičky
čerstvě mletý pepř větší špetka
sůl 1⁄2 lžičky
máslo na vymazání formy
mouka na vysypání formy

Poleva
javorový sirup 5 lžic
voda 5 lžic
citronová šťáva 1 lžička
strouhaný zázvor 1 lžička

PŘÍPRAVA RECEPTU

Troubu předehřejeme na 180 ° C. Formu na bábovku pečlivě vymažeme máslem a vysypeme moukou.

Smetanu prošleháme s vejci, melasou, cukrem, olejem a čerstvým zázvorem dohladka. Do druhé mísy prosejeme mouku, promícháme ji s kypřícím práškem, jedlou sodou, pepřem a solí. Zapracujeme smetanovou směs a těsto přesuneme do připravené formy.

Pečte zhruba 45-50 minut dozlatova. Propečenost zkusíme špejlí. Zapíchneme ji do bábovky a vytáhneme - pokud na ní zůstávají drobky a je vlhká, pokračujeme v pečení, je-li je suchá s pár drobky, bábovku vyjmeme z trouby a necháme ji mírně vychladnout.

Sirup promícháme s vodou, citronovou šťávou a zázvorem.
Polevou potřeme upečenou bábovku.