Jestli hledáte recept na speciální bábovku,čtěte dál. Bábovky patří k české tradici. Na venkově se za starých časů pekla bábovka jako kynutý koláč s otvorem uvnitř. Dnes bábovku poznáme podle specifického tvaru, který určují různé druhy a styly bábovkových forem. Je to taková nedělní klasika. Co ale zkusit bábovku trochu okořenit? Kombinace perníkového koření, zázvoru a skořice se skvěle hodí pro sychravý podzim a studená zimní odpoledne.
| Těsto | |
| zakysaná smetana | 150 g |
| vejce | 4 |
| melasa | 80 g |
| třtinový cukr | 100 g |
| olivový / jiný rostlinný olej | 60 ml |
| strouhaný zázvor | 1 lžíce |
| špaldová mouka | 375 g |
| kypřicí prášek do pečiva | 1 sáček |
| jedlá soda | 3⁄4 lžičky |
| mletý zázvor | 1 lžíce |
| mletá skořice | 1⁄4 lžičky |
| čerstvě mletý pepř | větší špetka |
| sůl | 1⁄2 lžičky |
| máslo na vymazání formy | |
| mouka na vysypání formy | |
| Poleva | |
| javorový sirup | 5 lžic |
| voda | 5 lžic |
| citronová šťáva | 1 lžička |
| strouhaný zázvor | 1 lžička |
Troubu předehřejeme na 180 ° C. Formu na bábovku pečlivě vymažeme máslem a vysypeme moukou.
Smetanu prošleháme s vejci, melasou, cukrem, olejem a čerstvým zázvorem dohladka. Do druhé mísy prosejeme mouku, promícháme ji s kypřícím práškem, jedlou sodou, pepřem a solí. Zapracujeme smetanovou směs a těsto přesuneme do připravené formy.
Pečte zhruba 45-50 minut dozlatova. Propečenost zkusíme špejlí. Zapíchneme ji do bábovky a vytáhneme - pokud na ní zůstávají drobky a je vlhká, pokračujeme v pečení, je-li je suchá s pár drobky, bábovku vyjmeme z trouby a necháme ji mírně vychladnout.
Sirup promícháme s vodou, citronovou šťávou a zázvorem.
Polevou potřeme upečenou bábovku.