Pokroutky – cukroví, které se objevovalo již v prvorepublikových kuchařkách. Existuje mnoho variant tohoto receptu, vždy jde však o zploštělé kuličky s mandlí či jiným oříškem, které se mohou lišit názvem či použitým kořením. Jde o velmi jednoduché cukroví, u kterého si můžete pohrát s různými druhy mouky, sladidla a oříšků. Jak asi musely chutnat venkovskému lidu, který si tyhle malé sladkosti dopřával opravdu jen ve sváteční vánoční čas?
hladká mouka | 200 g |
máslo | 120 g |
třtinový cukr moučkový | 90 g |
mleté ořechy | 50 g |
kakao holandského typu | 1 lžíce |
žloutek | 1 |
mleté hřebíčky | 2 |
skořice mletá | 1/2 lžičky |
strouhaná citronová kůra | 1 lžička |
loupané mandle na ozdobu |
Z mouky, másla, cukru, mletých ořechů, kakaa, žloutku, koření a citronové kůry vypracujeme hladké pružné těsto a uložíme ho přes noc do lednice.
Druhý den předehřejeme troubu na 160 °C. Těsto vyválíme do tvaru válečku, odkrajujeme z něj kousky o velikosti ořechu, v dlaních vytvarujeme kuličku a doprostřed zapíchneme mandli.
Pečeme ve vyhřáté troubě zhruba 5 minut dorůžova.