Že jste o šípkovém cukroví ještě neslyšeli? Možná je nejvyšší čas si ho připravit! Je to skutečně jednoduché. Šípky jsou první poslové podzimu. Když se začnou vybarvovat, zima nezadržitelně přichází. Do prvních mrazů jsou šípky ještě tvrdé a nepoddajné, ale hned jak přemrznou, změknou a pustí šťávu. Při procházkách zbarvenou krajinou určitě takové přemrzlé plody růže šípkové zkuste ochutnat. Stačí jeden utrhnout, jemně ho zmáčknout a pozorovat, jak z něj začne vytékat něco jako šípkové pyré. Takový šípek je plný vitaminů a hodí se na přípravu jedinečné šípkové marmelády, kterou je však dnes již možné také koupit v obchodě. Vyrobte si z ní nepečené šípkové cukroví, které ozvláštní vaši vánoční tabuli.
šípková zavařenina | 100 g |
mandlová mouka | 200 g |
mletá skořice | ½ lžičky |
mletý muškátový květ | špetka |
pekanové ořechy |
Mouku smícháme se zavařeninou a vytvoříme tužší těstíčko.
Pracovní plochu lehce posypeme mandlovou moukou. Těsto vyválíme na tenký plát a vykrajujeme z něj různé tvary. Na každý kousek pomocí šípkové zavařeniny přilepíme pekanový oříšek.
Cukroví usušíme v sušičce na ovoce.