Hnětýnky

Hnětýnky

Druh jídla Pečení Obtížnost Snadná Příprava 1½ hodiny + 10 minut pečení

Původně bývaly hnětýnky tuhé placky z mouky a malého množství tuku. Až později se z nich vyvinulo křehké zdobené cukroví, které prezentovalo vkus a cukrářské dovednosti tvůrkyně. Dívky je pékávaly svým milým na velikonoční obchůzku, k dostání bývaly i o poutích nebo o posvícení. Chutí se trochu podobají máslovým sušenkám, ale provoněné vanilkou, slepené rybízovou zavařeninou a zdobené čokoládou vypadají a chutnají jako malé dortíčky. Upéct je můžete třeba i někomu k svátku nebo jen tak k odpolední kávě pro návštěvy.

INGREDIENCE

Těsto
polohrubá mouka 500 g
krupicový cukr 250 g
mletá vanilka 1 lžička
máslo 250 g
žloutky 2
rum tuzemák 40 ml
hladká mouka na pomoučení

Náplň
bílek 1
krupicový cukr 50 g
máslo 80 g
mletá vanilka 1 lžička
pikantní zavařenina 100 g

Poleva
moučkový cukr 200 g
horká voda 1 lžíce
rum tuzemák 40 ml
šťáva z chemicky neošetřeného citronu 1
čokoláda s vyšším obsahem kakaa 100 g
máslo 40 g

Na ozdobu
loupané pistácie a mandle, fialkový cukr, okvětní lístky jedlých květů

PŘÍPRAVA RECEPTU

Mouku prosejeme do mísy, promícháme s cukrem, vanilkou a rozkrájíme do ní máslo. Přidáme

žloutky a rum a vypracujeme hladké těsto. Vytvarujeme z něj kouli, tu zabalíme do potravinářské fólie a uložíme alespoň na půl hodiny do chladu, klidně ale těsto necháme odležet i přes noc.  

Mezitím připravíme máslový krém. Bílek vyšleháme s cukrem ve vodní lázni, postupně začne houstnout a sníh se začne lesknout. Opatrně zahříváme a šleháme dál, až ještě více zhoustne a zmatní. Odstavíme a šleháme do zchladnutí. Vmícháme po částech měkké máslo a vznikne nám hladký krém. Nakonec přidáme mletou vanilku.  

Těsto po částech vyválíme na pomoučené ploše na plát silný 5 mm a vykrajujeme z něj různé tvary  (např. srdíčka, kytičky, vroubkovaná kolečka, oválky či hvězdičky). Skládáme je na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 160 °C zhruba 10 minut, až lehce zrůžoví. Vyjmeme a necháme zchladnout. 

Na rumovou polevu vymícháme prosátý cukr s vodou a rumem dohladka, na citronovou promícháme prosátý cukr s vodou a citronovou šťávou. Na čokoládovou polevu rozehřejeme čokoládu ve vodní lázni a vmícháme do ní máslo. Necháme mírně zchladnout.  

Upečené tvary spojujeme po dvou či po třech krémem nebo zavařeninou, klidně i jedno patro krémem a druhé zavařeninou. Vršek hnětýnek potřeme polevou a ozdobíme nasekanými pistáciemi či mandlemi, fialkovým cukrem a okvětními lístky jedlých květů.