Původně bývaly hnětýnky tuhé placky z mouky a malého množství tuku. Až později se z nich vyvinulo křehké zdobené cukroví, které prezentovalo vkus a cukrářské dovednosti tvůrkyně. Dívky je pékávaly svým milým na velikonoční obchůzku, k dostání bývaly i o poutích nebo o posvícení. Chutí se trochu podobají máslovým sušenkám, ale provoněné vanilkou, slepené rybízovou zavařeninou a zdobené čokoládou vypadají a chutnají jako malé dortíčky. Upéct je můžete třeba i někomu k svátku nebo jen tak k odpolední kávě pro návštěvy.
Těsto | |
polohrubá mouka | 500 g |
krupicový cukr | 250 g |
mletá vanilka | 1 lžička |
máslo | 250 g |
žloutky | 2 |
rum tuzemák | 40 ml |
hladká mouka na pomoučení | |
Náplň | |
bílek | 1 |
krupicový cukr | 50 g |
máslo | 80 g |
mletá vanilka | 1 lžička |
pikantní zavařenina | 100 g |
Poleva | |
moučkový cukr | 200 g |
horká voda | 1 lžíce |
rum tuzemák | 40 ml |
šťáva z chemicky neošetřeného citronu | 1 |
čokoláda s vyšším obsahem kakaa | 100 g |
máslo | 40 g |
Na ozdobu | |
loupané pistácie a mandle, fialkový cukr, okvětní lístky jedlých květů |
Mouku prosejeme do mísy, promícháme s cukrem, vanilkou a rozkrájíme do ní máslo. Přidáme
žloutky a rum a vypracujeme hladké těsto. Vytvarujeme z něj kouli, tu zabalíme do potravinářské fólie a uložíme alespoň na půl hodiny do chladu, klidně ale těsto necháme odležet i přes noc.
Mezitím připravíme máslový krém. Bílek vyšleháme s cukrem ve vodní lázni, postupně začne houstnout a sníh se začne lesknout. Opatrně zahříváme a šleháme dál, až ještě více zhoustne a zmatní. Odstavíme a šleháme do zchladnutí. Vmícháme po částech měkké máslo a vznikne nám hladký krém. Nakonec přidáme mletou vanilku.
Těsto po částech vyválíme na pomoučené ploše na plát silný 5 mm a vykrajujeme z něj různé tvary (např. srdíčka, kytičky, vroubkovaná kolečka, oválky či hvězdičky). Skládáme je na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 160 °C zhruba 10 minut, až lehce zrůžoví. Vyjmeme a necháme zchladnout.
Na rumovou polevu vymícháme prosátý cukr s vodou a rumem dohladka, na citronovou promícháme prosátý cukr s vodou a citronovou šťávou. Na čokoládovou polevu rozehřejeme čokoládu ve vodní lázni a vmícháme do ní máslo. Necháme mírně zchladnout.
Upečené tvary spojujeme po dvou či po třech krémem nebo zavařeninou, klidně i jedno patro krémem a druhé zavařeninou. Vršek hnětýnek potřeme polevou a ozdobíme nasekanými pistáciemi či mandlemi, fialkovým cukrem a okvětními lístky jedlých květů.