Kávový králíček

Kávový králíček

Druh jídla Pečení Obtížnost Snadná Příprava 40 minut, pečení 35–40 minut

Pokud letos hledáte recept na trochu jiného velikonočního beránka, tenhle je přímo pro vás. Zkuste se podívat k babičce na půdu, určitě se tam skrývá spousta pokladů a třeba mezi nimi bude i forma na králíčka. Kombinace kávy, čokolády, oříšků a muškátového oříšku vás příjemně překvapí a každoroční „beránek“ bude na světě! Nesnažte si přípravu moučníku zjednodušit použitím granulované kávy, králíček by nenabyl takové intenzity. A rozhodně nevynechávejte karamelizovaná kávová zrna, tenhle křupavý prvek je totiž v moučníku tou nejlepší závěrečnou fanfárou!

INGREDIENCE

třtinový cukr 100 g
kávová zrna 10
máslo 90 g
hořká čokoláda 90 g
vejce 1
mléko 100 ml
silné espresso 40 ml
polohrubá mouka 150 g
jedlá soda 1 lžička
mletý muškátový oříšek ½ lžičky
mleté vlašské ořechy / mandle 40 g
máslo na vymazání formy
mouka na vysypání formy

PŘÍPRAVA RECEPTU

V malé pánvi nebo rendlíku zahřejeme na nízký stupeň 2 lžíce třtinového cukru, až se rozpustí na světlý karamel. Kávová zrna mezitím podrtíme v hmoždíři nebo nahrubo umeleme v mlýnku. Přidáme je do karamelu, promícháme a rozprostřeme na pečicí papír. Necháme vychladnout.  

Máslo rozehřejeme, čokoládu nasekáme nahrubo. Vejce utřeme se zbylým cukrem do pěny a postupně zašleháme mléko, rozpuštěné máslo a kávu. Přisypeme nasekanou čokoládu, mouku, sodu, muškátový oříšek mleté ořechy a zapracujeme je do těsta.  

Troubu předehřejeme na 180 °C. Formu na králíčka pečlivě vymažeme máslem a vysypeme moukou.

Zchladlá karamelizovaná kávová zrna vmícháme do těsta. Vlijeme do formy a pečeme v předehřáté troubě asi 35–40 minut.

Naše webové stránky vloží soubory cookie do vašeho prohlížeče nebo zařízení, pokud máte tuto funkci v nastavení prohlížeče aktivovanou.
Tyto soubory cookie používáme ke zlepšení funkčnosti těchto webových stránek, analýzám a pro zájmově orientovanou reklamu.

Přečtěte si více Zavřít