Symbolika beránka prochází křesťanskou i izraelitskou oslavou Božího hodu. Podle historických pramenů měla každá rodina obětovat nejlepšího beránka ze stáda, kterého pak pak všichni společně před velkou nocí pekli a pojídali s nekvašeným chlebem. Jako obřadní pokrm je znám od středověku – jelikož si ale všichni naši předkové nemohli masité pokrmy dovolit, předpokládá se, že již jejich velikonoční sváteční stoly zdobil právě beránek pečený. Tak si ho upečte i vy, protože Velikonoce bez beránka nejsou Velikonoce. Nezapomeňte pořádně vymazat a vysypat formu, abyste vyklopili krásného beránka, který vám ozdobí velikonoční tabuli.
hladká mouka | 0,5 kg |
tvaroh ve vaničce | 1 |
sůl | 0,5 lžičky |
citronová šťáva | 1 lžička |
mléko | 150 ml |
cukr moučkový | 150 g |
vejce | 3 |
vanilkový cukr | 1 |
kypřicí prášek | 1 |
rum | 2–3 lžíce |
rozinky | |
vejce na potření | |
mandle na posypání |
Ve větší míse promíchejte všechny sypké ingredience: mouku, cukry, kypřicí prášek a sůl. K suché směsi přidejte tekuté ingredience (tvaroh, mléko, citronovou šťávu, vejce a rum). Obě směsi spolu důkladně promíchejte. Nakonec přisypejte část rozinek a mandlí, lehce je do směsi vmíchejte.
Hladkou směs nalijte do vymazané a vysypané formy. Kameninovou či keramickou formu můžete vysypat strouhankou, kovovou klidně hladkou moukou.
Nechte beránka péct na 190 °C zhruba 45 minut. Během pečení ho průběžně kontrolujte. Že je beránek hotový, zjistíte nejlépe tak, že do něj zapíchnete dřevěnou špejli – těsto je upečené ve chvíli, kdy se na špejli přestane lepit.
Beránka z formy opatrně vyklepněte. Dozdobte ho mandlemi a rozinkami.