Tento recept na burgerovou bulku je inspirovaný žemlí, která je běžně k dostání v anglosaských zemích. Je lehce slaná a zároveň nasládlá. Možná se při čtení receptu podivíte nad použitím ananasové šťávy, ale právě ta těstu dává příjemně nenápadnou sladkost a vláčnost. Nebojte, ananas z pečiva není vůbec cítit! Pokud byste houstičky chtěli méně sladké, vynechte cukr. Jinak ale uvedené suroviny nijak nenahrazujte ani neupravujte jejich množství, nedosáhli byste kýženého výsledku. Všechny ingredience musí být pokojové teploty, myslete tedy na to, abyste z lednice včas vyndali mléko, máslo a vejce. Použití sušeného droždí zaručuje, že těsto bez problému vykyne. Pak už nic nebrání tomu, aby se bulky povedly!
šťáva z konzervovaného ananasu | ½ hrnku |
lehce ohřáté mléko | ½ hrnku |
zchladlé rozpuštěné máslo | 4 lžíce |
vejce | 2 |
krystalový cukr | 6 lžic |
sůl | 1 ½ lžičky |
sušené droždí | 1 pytlíček (7 g) |
hladká mouka | 4 ½ hrnku |
žloutek na potření | 1 |
voda | 2 lžíce |
sezam nebo mák na posypání |
Do velké mísy prosejeme většinu mouky, asi ¼ z celkového množství ponecháme stranou. Přisypeme cukr, sůl a droždí a promícháme. K suchým surovinám přilijeme ohřáté mléko, ananasovou šťávu a rozpuštěné máslo. Nakonec přidáme lehce prošlehaná vejce. Ručně nebo v kuchyňském robotu zaděláme těsto, hněteme ho asi 10 minut, dokud není hladké a nelepivé. Pokud by těsto bylo příliš tekuté, přisypeme k němu postupně zbytek mouky.
Mísu s vypracovaným těstem zakryjeme potravinářskou fólií nebo velkým talířem. Těsto necháme kynout na teplém místě. Musí zdvojnásobit svůj objem, trvá to asi 1 hodinu.
Plech vyložíme pečicím papírem. Žloutek a vodu v mističce prošleháme vidličkou.
Vykynuté těsto rozdělíme na 15 stejně velkých kousků. Z každého vytvarujeme bulku. Vzniklé bulky skládáme na plech, necháváme mezi nimi rozestupy, pečením nabydou na objemu. Přikryjeme je utěrkou a necháme ještě 20 minut kynout.
V mezičase předehřejeme troubu na 190 °C.
Nakynuté bulky potřeme žloutkem, případně posypeme sezamem nebo mákem. Pečeme je v předehřáté troubě asi 20 minut dozlatova. Před podáváním (rozříznutím) bulky necháme zcela vychladnout.