Název položkyGaletka s jablky a hruškami

Galetka s jablky a hruškami

Galetka s jablky a hruškami Druh jídla Pečení Obtížnost Snadná Příprava 85 min + 60 min odležení

Znáte galettes, tenké francouzské palačinky z pohankové mouky? Zemitá, jemně oříšková chuť pohanky se perfektně snoubí se slanou, ale i sladkou náplní. Ta kontrastní chuť sladkého, trochu robustního, křupavého i vláčného mě inspirovala k tomuto letnímu koláči. Schováte do něj spoustu ovoce, což se při nadúrodě hrušek a jablek obzvláště hodí. Koláč tak nemusíte ani sladit, přirozený cukr v ovoci sladkou chuť zařídí. Pohanka patří mezi nejzdravější mouky, díky obsahu draslíku, železa, rutinu a vápníku. Výrazná chuť a absence lepku je už takový bonus navíc.

INGREDIENCE

hladká mouky 130 g
pohanková nebo celozrnná pšeničná mouka 60 g
mletá skořice ½ lžičky
mletý muškátový květ ½ lžičky
třtinový cukr 1 lžíce
sůl špetka
studené máslo 140 g
studená voda 4 lžíce
vejce 1 ks
hladká mouka na pomoučení
kyselejší jablka 300 g
pevné hrušky 300 g
chemicky neošetřený citron ½
mletá skořice 1 lžička
máslo 2 lžíce
med 1 lžíce

PŘÍPRAVA RECEPTU

Obě mouky promícháme s cukrem a solí. Rozkrájíme navrch máslo, pomocí nože ho zapracujeme do mouky, až vznikne drobenka, přidáme vodu a rychle uhněteme hladké těsto. Zabalíme ho do potravinářské fólie a uložíme alespoň na 1 hodinu do lednice.

Jablka oloupeme, zbavíme jádřince a nakrájíme na tenké plátky, zhruba 2mm. Hrušky také zbavíme jádřince a nakrájíme na stejné plátky. Promícháme je s citronovou šťávou a najemno strouhanou citronovou kůrou a skořicí.

Troubu předehřejeme na 180 °C, plech vyložíme pečicím papírem. Na lehce pomoučené ploše vyválíme těsto na 5mm plát. Přeneseme ho na připravený plech. Doprostřed vyskládáme střídavě plátky jablek a hrušek do rozety, volné okraje těsta přes ovoce přehneme. Vejce prošleháme vidličkou a potřeme jím těsto. Máslo rozehřejeme s medem na hustý sirup a přelijeme jím ovoce. Pečeme v předehřáté troubě zhruba 40 minut dozlatova.

Podáváme teplé nebo lehce zchladlé.