Znáte galettes, tenké francouzské palačinky z pohankové mouky? Zemitá, jemně oříšková chuť pohanky se perfektně snoubí se slanou, ale i sladkou náplní. Ta kontrastní chuť sladkého, trochu robustního, křupavého i vláčného mě inspirovala k tomuto letnímu koláči. Schováte do něj spoustu ovoce, což se při nadúrodě hrušek a jablek obzvláště hodí. Koláč tak nemusíte ani sladit, přirozený cukr v ovoci sladkou chuť zařídí. Pohanka patří mezi nejzdravější mouky, díky obsahu draslíku, železa, rutinu a vápníku. Výrazná chuť a absence lepku je už takový bonus navíc.
hladká mouky | 130 g |
pohanková nebo celozrnná pšeničná mouka | 60 g |
mletá skořice | ½ lžičky |
mletý muškátový květ | ½ lžičky |
třtinový cukr | 1 lžíce |
sůl | špetka |
studené máslo | 140 g |
studená voda | 4 lžíce |
vejce | 1 ks |
hladká mouka na pomoučení | |
kyselejší jablka | 300 g |
pevné hrušky | 300 g |
chemicky neošetřený citron | ½ |
mletá skořice | 1 lžička |
máslo | 2 lžíce |
med | 1 lžíce |
Obě mouky promícháme s cukrem a solí. Rozkrájíme navrch máslo, pomocí nože ho zapracujeme do mouky, až vznikne drobenka, přidáme vodu a rychle uhněteme hladké těsto. Zabalíme ho do potravinářské fólie a uložíme alespoň na 1 hodinu do lednice.
Jablka oloupeme, zbavíme jádřince a nakrájíme na tenké plátky, zhruba 2mm. Hrušky také zbavíme jádřince a nakrájíme na stejné plátky. Promícháme je s citronovou šťávou a najemno strouhanou citronovou kůrou a skořicí.
Troubu předehřejeme na 180 °C, plech vyložíme pečicím papírem. Na lehce pomoučené ploše vyválíme těsto na 5mm plát. Přeneseme ho na připravený plech. Doprostřed vyskládáme střídavě plátky jablek a hrušek do rozety, volné okraje těsta přes ovoce přehneme. Vejce prošleháme vidličkou a potřeme jím těsto. Máslo rozehřejeme s medem na hustý sirup a přelijeme jím ovoce. Pečeme v předehřáté troubě zhruba 40 minut dozlatova.
Podáváme teplé nebo lehce zchladlé.