Cášské perníčky

Cášské perníčky

Druh jídla Bezmasá jídla Obtížnost Snadná Příprava 70 minut

Perníčky původem z německých Cách jsou tenké, křupavé a voňavé. Oproti klasickým vánočním medovým perníkům se do tohoto cukroví přidává sladový sirup, med totiž v minulosti nebyl na starém kontinentě dostupný. Z koření do těsta přijde kardamom, skořice a hřebíček. Počkejte, jaká libá vůně se poline z trouby, až ji otevřete, abyste zkontrolovali, zda jsou perníčky dostatečně upečené… V tomto receptu se perníky pečou ve formičkách na pracny, těsto ale také můžete vyválet a vykrajovat z něj formičkami různé tvary. Cášské perníčky potřebují dlouhý čas na odležení, nebojte se je tedy upéct již v polovině listopadu.

INGREDIENCE

sladový sirup 250 g
máslo 65 g
krupicový cukr 250 g
mleté lískové oříšky 200 g
mletá skořice 2 lžičky
hřebíček mletý 1 lžička
kardamom mletý 1 lžička
mletý muškátový oříšek špetka
rum tuzemák 1 lžička
hladká mouka 500 g
mléko 2 lžíce
máslo na vymazání formiček

PŘÍPRAVA RECEPTU

Sirup s máslem a cukrem zahřejeme na středním plameni, cukr se musí nerozpustit. Za stálého míchání necháme hmotu zchladnout. Poté do sladkého rozvaru vmícháme oříšky, koření, rum a mouku. Necháme zhruba 2 hodiny odpočinout.  

Formičky lehce vymažeme změklým máslem. Naplníme je těstem – pozor, těsto v troubě nabyde, prsty ho tedy vždy vymačkáme pod okraj a uprostřed vytvoříme důlek. 

Naplněné formičky skládáme na plech. Perníčky pečeme v předehřáté troubě na 180 °C dozlatova, zhruba 8–10 minut.  

Upečené cukroví necháme zchladnout. Skladujeme ho v papírové krabici ve vlhké místnosti.

Naše webové stránky vloží soubory cookie do vašeho prohlížeče nebo zařízení, pokud máte tuto funkci v nastavení prohlížeče aktivovanou.
Tyto soubory cookie používáme ke zlepšení funkčnosti těchto webových stránek, analýzám a pro zájmově orientovanou reklamu.

Přečtěte si více Zavřít