Američané tento tvarohový koláč zbožňují a umí ho připravit na několik způsobů. V českých kuchyních se cheesecake zabydlel před několika lety a s počtem kombinací za Američany rozhodně nejsme pozadu. Kombinace opatrného zacházení (během pečení se nesmí otevírat trouba, aby cheesecake nepopraskal), trpělivosti (peče se pomalu na nižší teplotu a dlouho chladne) a kvalitních surovin zaručí skvostný výsledek. Přidejte dýni a perníkové koření a máte na talíři barevný voňavý podzim!
Těsto | |
drcené celozrnné sušenky | 300 g |
máslo | 4 lžíce |
Náplň | |
Lučina / sýr Philadelphia | 800 g |
třtinový cukr | 100 g |
dýňové pyré | 250 g |
vejce | 4 ks |
perníkové koření | 1 lžíce |
vanilkový lusk | 1/2 |
sůl | špetka |
Sušenky podrtíme najemno. V pánvi rozehřejeme máslo, vsypeme do něj sušenky, promícháme a směs přesuneme do rozevírací dortové formy. Rozprostřeme sušenkovou směs rovnoměrně po dně a stěnách formy a vymačkáme dohladka. Vložíme do trouby předehřáté na 170 °C a zapečeme 10–12 minut dozlatova. Vyjmeme.
Mezitím v míse vyšleháme sýr s cukrem dohladka, přidáme dýňové pyré, perníkové koření, vyškrábnutou vanilkovou dřeň a zlehka osolíme. Prošleháme vejce a postupně jedno po druhém zašleháme do dýňové směsi. Vlijeme ji do předpečeného korpusu, uhladíme povrch špachtlí a vložíme koláč do trouby. Teplotu snížíme na 150 °C a pečeme 45 minut bez zbytečného otevírání trouby. Pokud se povrch připaluje, zakryjeme ho alobalem.
Vypneme troubu a necháme cheesecake 2 hodiny chladnout v zavřené troubě, aby se nepropadl střed nebo nepopraskal povrch. Poté ho vyndáme z trouby a necháme zcela zchladnout. Uložíme ho alespoň na 4 hodiny do lednice.
Tip: Lučinu v náplni můžeme zaměnit za plnotučný tvaroh promíchaný se zakysanou smetanou v poměru 2:1.