Znáte červené pomeranče? Jsou tak sladké a šťavnaté! Pocházejí ze Středozemí, kde se pěstují od 18. století. Najdete hlavně na jihu Itálie, na Sicílii. Jsou velmi ceněné pro svou chuť, která má až malinové tóny. Zajímavé je, že svou červenou barvu získávají dozráváním za chladných nocí podzimu a zimy. A co je zač ten labneh? Jedná se o mléčný výrobek typický pro kuchyni Blízkého východu, Středozemí a jižní Asie. Jeho příprava je naprosto jednoduchá a chuť vynikající. Stačí nechat vykapat poctivý jogurt, zbavit ho tak zbytků syrovátky a lahodný jogurtový sýr pro sladké i slané vaření je na světě. Na Islandu ho znají pod pojmem skyr. Tak se pojďme na tu nádheru podívat zblízka...
poctivý jogurt (kravský, ovčí) | 1 kg |
červené pomeranče | 8 ks |
badyán celý | 4 ks |
skořice mletá | 1 lžička |
vanilkový cukr | 1 sáček |
nasekanyé oříšky na posypání | 1 hrst |
Na labneh si připravíme jemné plátýnko o rozměru 25 x 25 cm, provázek, lžíci a větší hrnek. Plátýnko rovnoměrně vložíme do hrnku, okraje necháme volně viset ven. Jogurt vyklopíme doprostřed, stáhneme okraje plátýnka k sobě a utáhneme je provázkem. Vzniklý měšec přivážeme ke středu lžíce. Tu vodorovně položíme přes okraj hrnku. Plátýnko s jogurtem by se nemělo dotýkat dna. Necháme v lednici přes noc vykapat.
Čtyři pomeranče rozkrojíme a vymačkáme z nich šťávu do rendlíku. Přidáme koření a cukr a krátce povaříme do mírného zhoustnutí.
Zbylé pomeranče okrájíme ostrým nožem, zbavíme je slupky i bílé blanky a dužinu nakrájíme na plátky.
Studený vykapaný labneh opatrně rozbalíme. Na talíře naservírujeme plátky pomeranče a zalijeme je svařenou pomerančovou šťávou. Položíme na ně labneh a podle chuti posypeme oříšky. Ihned podáváme.