Naan pochází z Asie. Jde o kynutou chlebovou placku z pšeničné mouky, která se originálně peče v tandooru. To je pec vyhloubená v zemi nebo tvar takové pece imitující. Vypadá jako hliněné vosí hnízdo a těsto se v ní peče přilepené na stěny. Naan se peče nasucho a upečený se dá ochutit máslem nebo ghí. Koření je také povoleno. Naan se podává s masem, sýrem nebo zeleninou. Skvěle se hodí také k hummusu a k různým dipům.
polohrubá mouka | 300 g |
kypřicí prášek do pečiva | 1/2 čajové lžičky |
soda | 1/4 čajové lžičky |
cukr | 2 čajové lžičky |
sůl | špetka |
bílý jogurt | 3 polévkové lžíce |
mléko | 2 polévkové lžíce |
voda | 100 ml |
olivový olej | 3 polévkové lžíce |
římský kmín | 1 polévková lžíce |
ghí na pomazání |
V míse dobře
promícháme suché ingredience – mouku,
kypřicí prášek, sodu, cukr a sůl. Ke směsi přidáváme jogurt, mléko
a vodu a vytvoříme zprvu lepkavé, později pěkné pružné těsto. Hněteme pár minut a přidáme postupně 2 lžíce olivového
oleje. Zapracujeme a necháme těsto kynout v olejem vymazané míse,
přikryté folií zhruba hodinu.
Vykynuté těsto vyndáme na lehce pomoučenou podložku a vyválíme placky, do kterých zapracujeme válečkem semínka římského kmínu. Placky opékáme na suché pánvi a pomažeme ghí (přepuštěným máslem).