Ras el hanout označuje tradiční severoafrické koření, které dává chuť většině masových a zeleninových pokrmů v Maroku, Tunisu a Alžíru. Ostrost zázvoru a kajenského pepře mírní skořice, kurkuma a nové koření, vůni mu dodává koriandr, hřebíček, římský kmín a kardamom.
cibule | 2 ks |
česnek | 3 stroužky |
olivový olej | 2 lžíce |
římský kmín | 2 lžičky |
sladká paprika mletá | 1 lžička |
kořenicí směs Ras el hanout | 3 lžičky |
konzervovaná rajčata | 800 g |
rajčatové pyré | 2 lžíce |
zeleninový vývar | 1 l |
konzervovaná nebo vařená cizrna | 800 g |
koriandr | 1 svazek |
sůl | |
čerstvě mletý pepř |
Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno. Ve velkém hrnci rozehřejte olej a opékejte cibuli a česnek zhruba 2 minuty, až se rozvoní a začnou zlátnout. Vmíchejte koření a restujte ho 30 minut až 1 minutu.
Přidejte pokrájená rajčata, rajčatové pyré a vývar. Promíchejte a po 3 minutách vaření vsypte cizrnu. Vařte 10 minut, dochuťte solí a pepřem.
Koriandr nasekejte nahrubo a posypte jím cizrnu před podáváním.