Čočkový dhál se zeleninou

Čočkový dhál se zeleninou

Druh jídla Bezmasá jídla Obtížnost Snadná Příprava 45 minut

Běžné ingredience, které vám možná vyrostly na zahrádce, můžete díky zajímavému koření proměnit v exotickou lahůdku. Čočkový dhál je typické indické jídlo, které připravíte v jednom hrnci. Nebojte se ho uvařit hodně, do druhého dne se skvěle rozleží a bude vám chutnat ještě více. Přikusovat k němu můžete chléb naan nebo ho podávat s rýží.

INGREDIENCE

červená čočka 200 g
červená řepa 1
menší celer 1
mrkev 2
cibule 1
česnek 4 stroužky
konzervovaná rajčata 400 g
čerstvý zázvor kousek (5 cm)
kurkuma 1 lžička
koření garam masala ¼ lžičky
kokosový olej 2 lžíce
římský kmín ½ lžičky
semínka koriandru ½ lžičky
semínka hořčice ½ lžičky
čerstvý koriandr 1 hrst
chemicky neošetřený citron 1
voda 1 l
sůl
čerstvě mletý pepř

PŘÍPRAVA RECEPTU

Čočku propláchneme ve vodě. Řepu, celer, mrkev, cibuli a česnek oloupeme, zeleninu nakrájíme na kostičky, cibuli a česnek nadrobno. Rajčata rozpůlíme. Zázvor oloupeme a nakrájíme na plátky. Vše vsypeme do hrnce, promícháme s kurkumou a za stálého míchání 2 minuty restujeme. Na závěr restování přilijeme konzervovaná rajčata. 

Vše zalijeme 1 l vody a přivedeme k varu, poté teplotu ztlumíme na nižší stupeň a vaříme dhál zhruba 20–30 minut doměkka, občas promícháme. Posledních 5 minut mícháme častěji, aby se z čočky částečně stala kaše.  

Dochutíme kořením garam masala, případně solí a pepřem. 

V pánvi rozehřejeme kokosový olej, vsypeme na něj semínka římského kmínu, koriandru a hořčice a restujeme zhruba 30 vteřin, až se koření rozvoní. Koriandr nasekáme nahrubo, citron omyjeme, osušíme a rozkrojíme na čtvrtky.  

Hotový dhál rozdělíme do talířů, posypeme kořením a koriandrem. Podáváme s citronem a chlebem naan či vařenou rýží s cizrnou.